L'atemptat de París, des de Nova York

Quinze dies després de l'atemptat no podem evitar preguntar-nos quin serà el següent atac. Des de Nova York, la por es pot veure reflectida en diferents aspectes

La notícia m'arriba divendres a la tarda, després d'una setmana intensa de feina i classes. A Nova York, ciutat particularment sensibilitzada amb atacs terroristes després de l'11-S, l'atemptat de París es rep amb indignació, solidaritat i por. Poques hores després de l'atac, l'Empire State s'il·lumina amb els colors de la bandera francesa. Una mica més amagat, l'arc de Washington Square Park també es tenyeix de França. Durant tot el cap de setmana, residents novaiorquesos de diferents edats i ètnies s'aglomeren a diferents punts de la ciutat per retre homenatge a les víctimes.

París és una icona cultural europea per a tot novaiorquès. La bona relació entre Franca i els Estats Units ve d'anys enrere: sense anar més lluny, l'Estàtua de la Llibertat va ser un obsequi de França per commemorar el centenari de la independència dels Estats Units. L'atac a París s'entén com un atac contra Amèrica, i confirma l'estat de guerra entre Occident i l'Estat Islàmic.

Quinze dies després de l'atemptat no podem evitar preguntar-nos quin serà el següent atac. Des de Nova York, la por es pot veure reflectida en diferents aspectes. D'una banda, la ciutat ha reforçat la seguretat en els punts més turístics, com per exemple Times Square o Herald Square. Els missatges d'alerta als diferents transports públics també han augmentat, com ara els avisos de notificar qualsevol paquet sospitós al metro. És inevitable mirar-se els uns als altres una vegada has entrat al vagó. Entre els companys de feina i estudiants s'escolta el mateix comentari una i altra vegada: "a partir d'ara evitaré aglomeracions en hores punta!"

D'altra banda, el Departament d'Estats dels Estats Units ha emès una nota oficial dirigida a tots els ciutadans americans amb una llista de suggeriments de cara a possibles futurs atacs terroristes. El comunicat, sota el títol de 'Worldwide Travel Alert' (Alerta Mundial de Viatges) recomana reduir els vols internacionals i evitar aglomeracions a llocs públics, sobretot durant festivitats, i surt publicada pocs dies abans del pont de 'Thanksgiving' (el dia d'Acció de Gràcies), un dels dies de l'any en què hi ha més mobilitat als Estats Units. El comunicat, per cert, especifica mantenir aquestes recomanacions fins al 24 de febrer.

Precaucions de seguretat a part, cap dels meus coneguts ha deixat d'agafar l'avió durant el pont d'Acció de Gràcies. A les Nacions Unides, l'interès per assistir a la Conferència sobre el canvi climàtic a París—un dels esdeveniments més importants de l'any, per a l'ONU—no ha minvat. A Nova York, tot i tenir present el terrorífic 11-S ara més que mai, no deixem de repetir-nos que el que ells volen, instaurar el pànic, serà l'últim que farem.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF