Publicitat
Publicitat

OPINIÓ

Mà d’obra barata per al teatre

Becaris. Ves per on el Teatre Nacional de Catalunya ha parit una companyia amb becaris que ha batejat com ITNC, que deixa clar que la iniciativa del colós de les Glòries i l’Institut del Teatre segueix l’esperit de l’ITDansa. Els becaris només hi estaran un any lectiu. Després vindran cares noves. I els becaris sortiran a un mercat laboral completament saturat i asfixiat per la falta de recursos financers públics i privats. La qüestió, a més, és que els becaris treballen un any al TNC amb un sou de 420 euros. Això vol dir que estan ben per sota del salari mínim. Això vol dir que el TNC disposarà d’una mà d’obra formada en una entitat pública però als quals encara no es considera professionals. “Per ells faran, si volen ser becaris explotats per la iniciativa pública”, escrivia l’actor i gestor cultural Andreu Solsona al Facebook. I afegia que potser l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya hi podria dir alguna cosa. Conec de primera mà el que significa ser becari perquè durant anys he vist passar per la redacció de La Vanguardia grups de nois i noies entusiasmats. Les empreses els fan servir com a mà d’obra barata per tapar forats. Si traslladem la qüestió al teatre, no costa gaire pensar que els intèrprets i tècnics que treballin al TNC ocuparan un lloc que deixa d’existir en un sector de professionals castigadíssim per la crisi.

El conseller, content. El conseller de Cultura prefereix mirar la part positiva de la iniciativa. Dues institucions, una de les quals centenària -l’Institut del Teatre-, i l’altra a l’adolescència, col·laboren en un projecte d’aprenentatge per als joves. Cal felicitar-se, diu el conseller. Per què? Perquè el TNC gasta menys i la conselleria no haurà de retallar més? Perquè més val això que res? Perquè formem futurs parats? Perquè introdueixen al sector un element més de precarietat?

Subvencions per què? Tinc un amic que té una amiga, fins aquí tot molt normal, que va ser becada per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. L’artista ha començat la feina i el meu amic ha assumit les despeses mínimes de la creació fins que arribi, potser a l’octubre o al novembre, el pagament de la beca. Aquesta manera de funcionar no va enlloc. I no em vinguin amb punyetes de per què ha d’estar subvencionat l’art. ¿Que es pensen, vostès, que no pagaran les autopistes de Madrid rescatades pel govern espanyol?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF