DRET A DECIDIR L’HORA DE VOTAR
Efímers Tema del dia 09/11/2014

La cuina discreta del 9-N alternatiu

Mas va discutir amb els seus aliats sobiranistes quatre escenaris per no haver de desobeir el TC

i
Roger Mateos
4 min
UNITAT D’ACCIÓ PEL 9-N 
 Després de tres cimeres amb friccions, el bloc sobiranista va refer ponts pel 9-N.

BarcelonaEl camí fins a arribar al procés participatiu d’avui ha estat farcit d’esvorancs, que en algun moment han esquerdat la “porcellana fina” de la unitat pel dret a decidir. En els últims quatre mesos, les converses a porta tancada dins el bloc sobiranista per preparar el 9-N no han estat exemptes de friccions. Però s’ha pogut conservar la unitat per assegurar avui la màxima mobilització.

Primer desencaixament

Mas i Junqueras van topar pel

pla B en una trobada el 7 d’agost

El 7 d’agost, tot just dues setmanes després del terratrèmol polític provocat per la confessió de Jordi Pujol i una setmana després de la trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy a la Moncloa, el president de la Generalitat es va veure en privat amb Oriol Junqueras. La reunió no va anar bé, més aviat tot el contrari. Mas va suggerir que, davant l’ofensiva de Madrid, el marc legal del 9-N -la llei de consultes que aprovaria el Parlament al setembre i el decret de convocatòria que a continuació signaria el president- quedaria suspès. Li va presentar com a alternativa unes eleccions plebiscitàries el primer trimestre del 2015. Però el president d’ERC ho va entomar amb moltes reticències: va defensar fer un pols al TC i es va negar a parlar de candidatura unitària en unes anticipades sense tenir garanties de pactar un programa amb la declaració unilateral d’independència com a punt principal. Començaven els desacords sobre el pla B.

Sotrac al Parlament

Dards entre socis després de l’èxit de mobilització de la V

L’èxit de la V de la Diada va escalfar de nou l’ambient en ple compte enrere per al 9-N. Del 15 al 17 de setembre es va celebrar al Parlament el debat de política general. Mas va obrir la porta a unes anticipades i Junqueras va llançar un seguit de dards contra el Govern, fins al punt de suggerir que, si no es veien amb cor de presentar batalla pel 9-N, ERC estava disposada a posar-se al timó de les conselleries que calgués. Una moció conjunta signada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP va permetre dissimular a ulls d’alguns que la unitat sobiranista perillava, però la mala maror no afluixava.

Darrere del decret

Mas obria la batalla legal el 27-S però ERC i ICV no ho veien clar

Va arribar la data clau. El 27 de setembre, Mas va signar el decret sota el paraigua de la llei de consultes tot just aprovada. Malgrat la injecció de moral, dos detalls no menors auguraven dies difícils. El primer: l’ecosocialista Joan Herrera no va acudir a la signatura al Palau de la Generalitat. Just després de la Diada havia conversat amb Mas i havia entès que es gestava un pla B diferent de la consulta que preveuria el decret. I el segon: Junqueras sí que va estar present a la signatura, però aquell matí va dirigir-se al consell nacional d’ERC per advertir els seus que no “posaria la mà al foc” per CiU i que no podia garantir que mantinguessin el compromís amb la consulta.

Dos dies després, el govern espanyol impugnava el gruix de la llei de consultes i el decret. Hores després, el TC admetia a tràmit els recursos, i el marc legal quedava automàticament suspès. La pilota passava a la teulada catalana i començava la ronda de cimeres de les forces sobiranistes per mirar de salvar el 9-N.

Les quatre alternatives

Mas esbossa les vies de sortida per evitar un xoc amb el TC

Mas va convocar els negociadors de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP a Palau el divendres 3 d’octubre. Els ànims arribaven caldejats després que el dimarts anterior el Govern hagués aturat els preparatius de la votació acatant el TC. Els aliats sobiranistes de Mas li retreien haver-ho decidit sense consensuar-ho i sense aguantar el pols. Els representants del Govern -a més de Mas hi havia Francesc Homs, Joana Ortega i Ramon Espadaler- van exposar els impediments legals per tirar endavant amb el pla de consulta inicial.

Segons diverses fonts coneixedores de les converses, Mas va dibuixar quatre escenaris. El primer era un desafiament a les crítiques rebudes: els membres del seu govern podien fer un pas a una banda i deixar les regnes a qui considerés que ho podia fer millor, i no només per portar àrees puntuals per comandar la consulta -com havia suggerit Junqueras-, sinó també per ocupar-se de departaments de gestió. El segon escenari eren unes eleccions anticipades. El tercer, una fórmula participativa -com la convocada per avui- pilotada pel Govern i invocant marcs legals en vigor. El quart, una jornada participativa amb menys rang encara i inimpugnable en tant que organitzada pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Cap dels escenaris convencia els seus interlocutors. Va ser llavors quan van anar a dinar i, en tornar a la tarda i constatar que d’allà no en podien sortir amb una imatge de trencadissa a la primera oportunitat, van acordar tirar endavant de moment amb la consulta inicial, mirant d’esquivar el xoc amb el TC.

S’imposa l’escenari 3

Per pragmatisme s’han acabat refent els ponts esberlats

Després d’uns dies de reunions tècniques per supervisar el desplegament de la consulta, Mas va tornar a convocar una cimera, el 9 d’octubre, al Palau Robert. Van ser tres hores poc fructíferes. El Govern no li veia al decret del 27 de setembre més recorregut legal. L’alternativa que oferia era passar a l’escenari número tres. Segons les fonts consultades per l’ARA, Mas va demanar temps per articular més la proposta.

El 15 d’octubre, en la tercera i última cimera, al Palau de Pedralbes, Mas va detallar la fórmula alternativa. La CUP estava disposada a negociar-la, però Junqueras i Herrera reclamaven mantenir el pla inicial. Va ser la reunió més tensa i, de fet, va acabar en trencadissa. Mas va decidir tirar endavant el procés participatiu, però els ponts amb ERC i ICV-EUiA quedaven esberlats.

Mas i Junqueras van restablir en una reunió el 22 d’octubre certa unitat d’acció pel 9-N. Les diferències sobre les plebiscitàries quedaven aparcades. Després d’uns dies d’especulacions, el quart escenari de Mas també quedava descartat. El procés participatiu del 9-N ja fa via. El nou repte serà afrontar el pròxim pas del procés sobiranista.

stats