04/05/2011

Autoajuda't!

2 min

La solució als nostres mals és al prestatge d'una llibreria. Un llibre d'autoajuda que provocarà un tomb radical en les nostres vides. Aleshores ens sortirà l'or per les orelles, ens farem respectar, triomfarem a la feina, serem feliços a cor què vols i, de propina, complirem en les arts amatòries com autèntiques feres. A la prestatgeria ens esperen títols d'autoajuda que ens seduiran per la via directa com Fes-te ric sense remordiments , La felicitat és al borrissol del melic o Aprima't, tros de truja! D'altres ens captaran per la subtilesa dels seus títols vagues que apel·len a qüestions elevades i intangibles. El monjo que es va posar una perruca fúcsia o Qui s'ha endut el meu pot de vaselina?

L'èxit dels llibres d'autoajuda és inqüestionable i suposem que els seus efectes també. Esclar que el creixement constant de l'oferta tampoc parla gaire en favor de la seva efectivitat. Potser és que cada cop tenim més problemes per resoldre a través d'aquest gènere. L'autoajuda ha estat indispensable per descobrir-nos que sovint busquem ben lluny coses que tenim a tocar. Mai hauríem entès per nosaltres mateixos que si no caminem no ens movem, i que quan fem coses passen coses. Fins que no va arribar l'autoajuda, a qui se li hauria acudit afrontar les adversitats d'una en una? Ningú se n'adonava que tots els problemes no es poden resoldre alhora, ni que siguem premis Nobel de matemàtiques. És una llàstima veure tanta gent òrfena d'autoajuda, sense saber dir no quan toca, desconeixedora del poder d'un somriure o d'un gest d'agraïment.

Quan aquests coneixements se'ns escapen, no hi ha dubte. La llibreria i el prestatge de la panacea ens esperen. Necessitem un llibre d'autoajuda ben gruixut. Per llegir-lo o perquè algú l'utilitzi per garrotejar-nos el cap.

stats