Regal de Sant Jordi

És un dels dies més estimats per mossèn Ramon; amant com és de l’amor i de la cultura, és comprensible que senti especial devoció per un dia que ho reuneix tot

Quan en Jaume Planella em va proposar formar part d'un equip que tenia al cap un projecte cinematogràfic, no vaig dubtar. Amb el Jaume ens vam conèixer a batxillerat. No compartíem cap assignatura i el contacte que teníem era dels que acaba derivant, anys més tard, en dubtes de saludar-se o no quan et creues pel carrer. Un amic en comú, però, ens va convèncer per viatjar junts un parell d'anys després. Finalment aquest amic va deslligar-se del viatge. En Jaume i jo vam reunir-nos gairebé com a desconeguts a l'aeroport de Barcelona a punt per descobrir un país nou. També estàvem a punt de mostrar-nos l’un a l’altre com un nou amic. Dels que duren. Sense la més mínima temptació de fer marxa enrere, vam enfilar-nos, sense saber-ho, cap a un futur de nous projectes. Des d'aquell viatge iniciàtic vaig tenir clar que li diria a tot que sí.

Per això no vaig dubtar en unir-me a l'equip que començava a somiar en el documental 'Entre muntanyes'. Per això el dia 23 d'abril en fem la 'première' als cinemes i dos dies més tard l'estrenem en cartellera perquè tothom qui vulgui pugui gaudir de la feina feta. Vam començar sent totalment inexperts en el món cinematogràfic. Ara en sabem prou per, si mai ens hi tornem a posar, comptar amb professionals tan bons com els que han participat en el rodatge i posterior postproducció del documental.

Ell, juntament amb en David Haro, director del projecte, en són els ideòlegs. Ambdós han viscut AINA des de petits fins a adolescents. I després encara han estat monitors durant molts anys. No sorprèn l'amor cap a la casa de colònies, cap a la idea d'educació que s'hi imparteix i cap a l'equip, encapçalat per mossèn Ramon de Canillo, que cada any fa possible un paradís entre les muntanyes d'Andorra. El que no es pressuposava és que la majoria de membres de l'equip del documental acabéssim tan enamorats com ells.

Des d'una posició molt diferent de la que té qui ha viscut AINA durant tota la vida, vam caure rendits davant la complicada senzillesa que s'hi respira. Vam fer-nos fidels del què i com s'ensenya. Dels 'bon dia' al matí abans de començar una excursió i dels 'bona nit' tots reunits abans d'anar a dormir. Dels somriures que regalen incansablement qui hi treballa i de la viva mirada dels qui hi dediquen part de l'estiu com a monitors.

Tot això ho he descobert massa tard per formar-ne part. Però se m'ha revelat gràcies a aquella mirada de decisió que vam creuar amb en Jaume al Prat. El dia de Sant Jordi és un dels dies més estimats per mossèn Ramon. Amant com és de l’amor i de la cultura, és comprensible que senti especial devoció per un dia que ho reuneix tot. Presentar un document que acredita els més de 40 anys que porta dedicats a millorar la societat andorrana just aquest dia és especial.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF