Opinió 16/02/2016

Feblesa informàtica

Ara bé, i posats a fer hipòtesis, si partim de la base que els autors tenen relació amb Estat Islàmic, podria ser que ho fessin per la relació que té Andorra amb l’Estat francès i amb la religió catòlica?

i
Pau Riera Dejuan
2 min

Llegim a l’Ara Andorra que el web de mobilitat.ad va ser 'hackejat' el passat diumenge per AnonCoders que, segons es va poder llegir al missatge que apareixia al web, depenia del grup Cyber Caliphate. Agafant per certa l’autoria de l’atac, cal destacar que han piratejat diversos webs arreu del món en nom de l’autodenominat Estat Islàmic. Portals d’Israel i diversos webs americans i francesos, entre d’altres, han estat l’objectiu d’aquest col·lectiu.

Tot i que des de Mobilitat no asseguren fefaentment l’autoria de l’atac, ja que el sistema de seguretat del web és feble, crida l’atenció que un grup afí a Estat Islàmic centri els seus esforços en 'hackejar' un portal andorrà. Aquest depèn del Govern i, a priori, en ser de mobilitat, no té cap mena de relació amb el conflicte que està destruint el Pròxim Orient.

Pot ser que els autors, siguin quins siguin, només busquin notorietat piratejant dominis dèbils i poc segurs com pot ser-ho l’andorrà. Un web centrat en la informació instantània del trànsit –un diumenge amb retencions quilomètriques al país– és un caramel per als 'hackers'. A principis d’aquest mes també van fer petar el web promocional de la Denominació d’Origen Penedès, dedicat als vins d’aquella regió. Per tant podria semblar que no hi ha connexió entre ambdós portals i que no segueixen un patró a l’hora de 'hackejar' els diferents webs.

Ara bé, i posats a fer hipòtesis, si partim de la base que els autors tenen relació amb Estat Islàmic, podria ser que ho fessin per la relació que té Andorra amb l’Estat francès i amb la religió catòlica? Aquest grup de 'hackers' va atacar els sistemes informàtics de l’Estat francès arran de les caricatures que va fer la revista Charlie Hebdo. Ha quedat clar que França és un país considerat un enemic clar i només pel fet que un dels caps d’Estat del Coprincipat és el president de la República francesa, Andorra ja podria ser un enemic, de segona fila, però enemic.

L’altre cap d’Estat és el bisbe de la Seu d’Urgell, un bisbe cristià —croat, per a ells—. És un altre motiu poderós per atacar un web del Govern andorrà. Estat Islàmic dóna molta importància a la simbologia religiosa i política i encara que els dos caps d’estat no tinguin cap poder real sobre Andorra, només pel fet de ser-ho, ja els fa situar el nostre país al mapa.

stats