Misc 12/08/2013

La maduresa i un esprint catapulten Mireia Belmonte

Bat el rècord del món als 400 lliures i Melanie Costa fa bronze

i
Natalia Arroyo
2 min
La badalonina Mireia Belmonte just després de veure que havia aconseguit un altre rècord mundial.

BarcelonaMireia Belmonte és el nom de moda en l'esport català. A cop de medalles i rècords, la nedadora de Badalona ha aconseguit centrar totes les mirades aquests últims dies. Ahir, després d'haver-se convertit dissabte en la primera dona que baixava dels 8 minuts en els 800 metres lliures, la badalonina va tornar a batre un rècord del món a la Copa del Món de piscina curta que s'està disputant a Berlín. Ho va fer en la final dels 400 m lliures, després de nedar en un temps de 3:54.52. Belmonte va quedar per davant de la neozelandesa Lauren Boyle (3:55.31) i de la mallorquina Melanie Costa (3:58.31). La balear, que va anar de més a menys, es va penjar la medalla de bronze.

Acabar com un tro

La carrera de Belmonte va ser intel·ligent, molt madura. Un exemple de l'evolució que la nedadora, de 22 anys, està protagonitzant de la mà del tècnic francès Fred Vergnoux. Gestionant les seves forces i conscient del seu potent esprint final, Belmonte va deixar que Costa i Boyle marquessin el ritme en els primers compassos. La mallorquina, de fet, va passar primera en els primers 50, 100 i 150, però es va esfondrar quan Boyle va intentar trencar la final, mantenint un altíssim ritme de 29.70 cada dues piscines. Aquest canvi va deixar enrere Costa, però no Belmonte. La badalonina, alternant la zona de respiració per tenir sempre controlats els moviments de la neozelandesa, contra qui ja se les va tenir en la final dels 800 dissabte, va anar esgarrapant-li metres i dècimes per posar-se a la seva altura al pas pels 350. Encara era segona, però el seu últim i rapidíssim parcial (28.71 en l'últim 50) li va permetre tocar primera al final i deixar Boyle amb la plata. Costa, molt lluny d'elles des de la meitat de la prova, va haver de conformar-se amb la tercera posició.

Renunciar als 200 papallona

A Barcelona, el penúltim dia de competició va retreure's a Belmonte que volgués nedar-ho tot. Que no seleccionés proves ni reservés energia. Que fins i tot fes extres als relleus. Vergnoux, de fet, està allunyant-se d'aquesta varietat de proves i està centrant els esforços d'entrenament a perfeccionar -ell prefereix parlar d'"invertir en"- la papallona i el crol de la Mireia per millorar les plates de Londres el 2012 i convertir-les en or a Rio el 2016. La recompensa li està arribant en les proves llargues al lliure, tot i que, de moment, està deixant-la lleugerament enrere als estils i proves curtes, un territori de competència més salvatge. Precisament per això, Belmonte va decidir renunciar als 200 metres papallona que es nedaven deu minuts abans de la final dels 400 lliures, malgrat haver-los corregut en les sessions preliminars del matí per agafar ritme.

La conseqüència va ser una Mireia fresca i concentrada. Una Mireia que no s'ho podia creure en tocar la paret. Una Mireia eufòrica i radiant. D'or.

10.000 dòlars pel rècord

Com en els 800, el nou rècord del món de Mireia Belmonte pren l'honor a la francesa Camille Muffat, que el novembre del 2012 havia aturat el cronòmetre en 3:54.85. La gesta de Belmonte, a més, suposa un important ingrés per a la badalonina, que va rebre un xec de 10.000 dòlars durant l'entrega de medalles.

stats