Misc 05/08/2013

Nedar entre Londres i Rio de Janeiro

La inèrcia dels Jocs del 2012 empeny els veterans i l'horitzó de Brasil 2016 catapulta els joves talents

i
Natalia Arroyo
3 min

BarcelonaLa natació avança silenciosa cada dia a milions de piscines d'arreu del món i irromp a l'aparador mediàtic un parell de cops cada quatre anys. Entre Jocs Olímpics i Jocs Olímpics. Després d'acomiadar el mite Michael Phelps a l'Aquatics Centre de Londres el 2012, els Mundials de Barcelona 2013 han obert un altre cicle olímpic que en els pròxims tres anys deixarà enrere alguns dels últims grans noms de la natació mundial i acollirà al podi els nous talents, disposats a rebentar tots els registres a Brasil 2016.

Missy Franklin

La nord-americana va esclatar a Londres i tindrà 21 anys a Rio

Quatre ors, un bronze i dos rècords del món va ser el botí olímpic amb què Missy the Missile va consolidar la carrera d'èxits que ja havia iniciat al Mundial de Xangai el 2011. A Barcelona ha tornat a ser l'estrella, amb sis medalles d'or (l'última, ahir al relleu 4x100 estils). Amb només 18 anys, ja és la reina de l'esquena. Arribarà en un punt de maduresa ideal als Jocs de Rio el 2016.

Ryan Lochte

Olímpic des d'Atenes 2004, té difícil resistir l'impuls dels joves

A l'ombra de Michael Phelps, amb qui va conviure des dels Jocs d'Atenes el 2004, aquest potent nedador nord-americà ha topat contra la crua realitat a Barcelona, on ahir va patir una dolorosa desqualificació en el relleu 4x100 estils que el deixa amb només tres ors i una plata. Alguns especialistes més joves amenacen de prendre-li algun dels trons que encara ha pogut mantenir aquests dies i que, si arriba als Jocs del Brasil, l'agafaran amb 32 anys.

Shiwen Ye

Va ser una de les grans atraccions de Londres però s'ha desinflat

Més ràpida que els homes en alguns parcials de les proves de 200 i 400 estils que va dominar a Londres. Aquesta xinesa de 17 anys, però, ni tan sols ha pogut pujar al podi a Barcelona Ni rastre de la potència descomunal que la va fer volar als últims llargs de crol. Per edat, hauria de tornar a lluir a Rio però deixa molts dubtes.

Ruta Meilutyte

La braça és el territori d'aquesta irreverent lituana de 16 anys

Juntament amb Ye i Franklin, la precoç Meilutyte va desafiar les lleis naturals per enlluernar l'Aquatics Centre a Londres. De sortida poderosa i braça pura, madura a ritme de rècord mundial. Ahir, però, la russa Yuliya Efimova va prendre-li l'or en una emocionant final dels 50 m braça. Els Jocs de Rio i abans els Mundials de Kazan el 2015 la consolidaran. De fet, està intentant ampliar el repertori, però de moment no supera el tall als 50 i 100 lliures.

Yannick Agnel

Tot just ara té 21 anys però ja s'ha carregat Phelps i Lochte

Nascut l'any 1992, a Agnel l'han batejat com el dofí francès. La seva planta imponent (fa 2,02 metres) li va permetre batre Phelps i Lochte als 200 lliures i al relleu 4x100 als Jocs de Londres. Seguint amb la dinàmica olímpica, a Barcelona ha mantingut l'alt llistó i apunta fort a Rio de Janeiro, que seran els seus segons Jocs Olímpics.

César Cielo

Discret a Londres però desbocat a Barcelona, amb dos ors curts

Tindrà 29 anys als Jocs de Rio, però el brasiler no es vol perdre la cita olímpica al seu país. I més després d'una discreta actuació a Londres, on només va poder acumular un bronze, per sota de les dues medalles de Pequín. Tot potència en una piscina, tot tendresa al podi, on se l'ha vist plorar en dues ocasions a Barcelona, on ha guanyat l'or als 50 lliures i 50 papallona.

Chad le Clos

El jove sud-africà bat les ales més de pressa que ningú a la papallona

És de la generació d'Agnel i a Barcelona s'ha coronat com el gran especialista de la papallona, amb l'or als 100 i 200 metres, malgrat haver patit una lesió a l'espatlla durant l'any. Prepara una biografia per fer més gran la llegenda al seu país, on esperen més medalles a Brasil 2016.

Sascha Klein

No serà fàcil que aquest saltador alemany tombi els xinesos a Rio

Després de l'exhibició a Londres, la plataforma de salts sincronitzats de 10 metres semblava territori xinès. Però el militar Klein, de 28 anys, va poder batre els campions olímpics Cao i Zhang (18 i 19 anys), al costat de Patrick Hausding (24). Bronze en individual, té difícil arribar en la mateixa forma a Rio.

Svetlana Romaixina

Ningú supera la nedadora russa en sincronitzada des del 2005

Té només 24 anys i el llarg planter rus en natació sincronitzada demana pas. Però la perfecta Romaixina no baixa del graó més alt del podi des del Mundial de Mont-real el 2005. Aguantarà fins a Rio?

stats