CRÍTICATV

Qui utilitza Leo Messi?

Els programes d’esports d’Atresmedia es mostraven escandalitzats per l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi a Leo Messi dijous a la Generalitat. Tant a Antena 3 com a Jugones,de Josep Pedrerol, es quedaven només amb la imatge de l’instant que tot el públic i els guanyadors aplaudien reclamant la llibertat pels presos polítics i Messi optava per mantenir-se dret, com tothom, sense picar de mans.

¡Papelón del crack! ¡Se quedó... o más bien le dejaron, en fuera de juego! ” Deia el presentador, Manu Sánchez. Rocío Martínez continuava: “Pues Messi demostró que pasa de la política. No quiso ser utilizado por los independentistas ”. El vídeo mostrava el moment del lliurament de la medalla i, afegint un instant de la coral, la veu en off deia: “ Después de que sonara el himno de Cataluña ya no se sentía tan cómodo ”.

A La Sexta, a Jugones, Josep Pedrerol anava en la mateixa línia: “La situación no puede resultar más incómoda. ¡Qué papelón para Messi!

La cadena fins i tot va fer una enquesta en una penya barcelonista en què demanava l’opinió a culers sobre el lliurament de la medalla i l’acte de la Generalitat, donant per segura la voluntat de posar un parany a Messi i de polititzar la seva figura. Alguns valoraven l’actitud de Messi elegant i educada en aquell context i altres senyors, sense ser cap mena de font documentada sobre el tema, asseguraven que el jugador “ iba engañado ”.

Pedrerol hi dedicava el seu editorial: “ No lo consiguieron. No consiguieron la foto que estaban buscando. Messi no entró en el juego independentista. Se borró ”. El presentador fins i tot es va permetre endevinar què li passava pel cap al futbolista: “ Seguro que estaba pensando «¿Dónde me he metido?» Otro acto institucional organizado por los separatistas. Pero Messi no se dejó utilizar. Esta vez les salió mal. Muy mal. Messi les hizo el regate de su vida ”.

Aquest enfocament, a part de la desinformació que comporta en diversos sentits, demostra les dèries que fa anys que arrossega Atresmedia: d’una banda, la catalanofòbia, evidenciant una aversió a les institucions catalanes permanent. Tot el que és català és analitzat com una conspiració i digne de sospita. De l’altra, hi hem d’afegir la demonització dels vincles entre política i futbol, que Atresmedia explota com a arguments de la crispació que venen diàriament en pantalla.

També es menysté el reconeixement institucional a Messi i es tapen els mèrits del jugador per merèixer la medalla. Des de fa setmanes atien una escissió entre el jugador i la societat catalana, primer amb l’eliminació de la Champions, construint la figura d’un Messi dolgut amb els culers que ara es vol potenciar enfrontant-lo a les institucions, venent la medalla com un engany amb voluntat d’utilitzar-lo. L’anècdota abans que la informació. Qui polititza l’esport? Qui separa? Qui utilitza Messi amb finalitats polítiques? És obvi que Atresmedia.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF