12/03/2020

L’ADN televisiu del coronavirus

2 min
Antonio García Ferreras.

El comportament del coronavirus a la televisió es manifesta segons els paràmetres següents:

La paraula estrella: El terme pandèmia s’ha convertit en hashtag en la majoria de programes i, especialment en les cadenes privades, es procura que el terme aparegui retolat en pantalla de manera permanent.

La desaparició del públic: La realització dels programes que es desenvolupen en un plató mostren les grades buides dels seus decorats, de tal manera que el coronavirus es fa present també per l’absència de persones. Aquest recurs té un cert missatge simbòlic: al·ludeix al confinament però també al desastre. Igual que es mostren les fotografies de les prestatgeries buides dels supermercats, la desaparició del públic connecta amb un clima d’apocalipsi.

Canvi de formats: El Sálvame ha esdevingut un espai de divulgació científica, amb metges especialistes convidats a taula conversant amb col·laboradors habituals com Belén Esteban, Chelo García Cortés o Kiko Hernández.

Qüestionament de la sanitat pública: Des de les cadenes privades i magazins matinals es posa de relleu el fet que a la sanitat privada es duen a terme tests de detecció del Covid-19, cosa que provoca en l’audiència dubtes sobre el nivell i la qualitat de l’atenció mèdica a la sanitat pública.

Recurs visual aterridor: En les imatges de recurs per amenitzar el relat sobre el coronavirus es fan servir imatges de laboratoris, estris d’anàlisi, persones amb mascaretes i passadissos d’hospitals que reforcen la crisi de la pandèmia. Les imatges enllacen amb la cultura audiovisual global de pel·lícules de catàstrofes víriques. El verd radioactiu i el vermell catàstrofe protagonitzen la gamma cromàtica televisiva.

La gràfica del terror: La corba de la pandèmia és el nou grafisme per espantar l’audiència.

Caos universitari: El desplaçament d’estudiants pel tancament d’universitats ha estigmatitzat el col·lectiu i l'ha convertit en una mena de massa infecciosa, excessivament ociosa, que desatén consells sanitaris.

Conflictivitat de les decisions de govern: Els magazins matinals converteixen les mesures de precaució en situacions de malestar i angoixa. Es dona una lectura problemàtica del fet d’estar-se a casa, d’atendre els nens i de teletreballar en comptes d’apel·lar a conceptes importantíssims com la responsabilitat individual i social, el civisme, els deures que tenim com a ciutadans en situació de crisi i la convivència.

stats