Publicitat
Publicitat

CRÍTICA TV

La invasió dels cargols

Diumenge a la nit al 30 minuts de TV3 vam veure un reportatge molt impactant i extraordinàriament ben produït sobre la plaga de cargol poma que està devorant i carregant-se el delta de l’Ebre. El que inicialment semblava un programa feixuc es va convertir en una apassionant pel·lícula de terror -fins i tot amb alguna espurna de ciència-ficció- només per les característiques dramàticament letals d’aquest cargol, que es carrega els arrossars a un ritme frenètic.

Invasors està gravat durant un any i aquest treball progressiu dóna, d’una banda, un elevat suspens al reportatge i, de l’altra, un aprofundiment més gran en aquesta tragèdia: les dificultats per aconseguir els productes químics, l’arribada de saponina insuficient per a tothom, els problemes econòmics, l’etapa de sembra de l’arròs, la frustració per la falta de resultats, el misteriós sabotatge de contaminació de cargol poma en zones no afectades. Tot va passant davant dels ulls dels espectadors i mostrant l’estat emocional més sincer dels afectats en cada etapa. No és un reportatge en què t’han d’explicar en passat tots els esdeveniments, sinó que el relat avança sempre en present i això el fa molt més intens. Hi afegeix misteri el testimoni ocult que, suposadament, podria ser el responsable de la plaga.

La narració es va teixint entre la lluita per eliminar el cargol i l’explicació de les característiques de la bèstia. I aquí és on entrem en aquest vessant terrorífic potenciat per una subtil música de tensió. És un encert començar el reportatge amb tots els intents inútils de carregar-se’l: ni pesticides, ni congelant-lo... Invasors ens mostra el cargol en pla detall, lent però actiu. Imatges sota l’aigua, o enmig d’una massa pastosa on s’acumulen més cargols bavosos. Apareixen de les esquerdes de la terra seca, o bombollejant intentant arribar a la superfície de l’aigua. I visualitzen la seva capacitat brutal de reproduir-se. El procés de posta d’ous és al·lucinant. Veiem en pla detall el degoteig dels ous sortint del cargol i l’enorme quantitat de freses d’ous que pengen arreu dels marges dels arrossars i dels troncs dels arbres. Impossible anar-se’n a dormir després sense somiar en cargols i monstres. Com que malauradament el drama del cargol poma té pinta d’anar per llarg esperem, ansiosos, Invasors II: Resurrection i Invasors III: Cargol vs. Predator.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/02/2018

Consultar aquesta edició en PDF