Publicitat
Publicitat

CRÍTICA TV

El cas de les estelades desaparegudes

Ahir al migdia al Telenotícies posaven de manifest el misteriós cas de les estelades desaparegudes. A Celrà, Bescanó, Fornells de la Selva i Serinyà es van llevar dimecres al matí i es van trobar serrats els pals que feien onejar la bandera del poble. L’estelada no hi era. En alguns casos no era la primera vegada que passava. A Celrà ja era la tercera. Ens informaven que en alguns casos la reparació del pal de la bandera correrà a càrrec de l’assegurança i aclarien que la despesa d’aquestes banderes no prové de les arques municipals sinó de l’ANC local. La notícia explicava com en diversos pobles de Catalunya estan patint robatoris i com se les pensen totes per anar penjant les estelades en llocs cada vegada més inabastables amb els riscos consegüents: a vegades les acaben penjant tan amunt que se les emporta el vent.

Un tema apassionant per al periodisme d’investigació i, per què no, per inspirar tot un thriller policíac. ¿Qui sega els pals de les banderes? ¿On van a parar les estelades desaparegudes? ¿És una banda organitzada? La notícia atrapa pel que té d’insòlit i sobretot perquè comença a consolidar-se la secció de banderes al Telenotícies : que si la patent de l’estelada, que si l’auge del marxandatge, que si les estelades d’espelmes, que si un home multat per dur una estelada, que si han cremat una bandera espanyola a tal lloc, que si l’Ajuntament de Balaguer no penja l’espanyola perquè no té diners per comprar un pal... És el que té no ser un país normal. Les banderes són notícia. Hi ha una guerra freda de banderes al nostre país. Esperem, ben aviat, un 30 minuts i un Sense ficció que investiguin el misteriós cas de les estelades desaparegudes. Fins i tot es pot utilitzar com a trama per a uns quants capítols de Kubala, Moreno i Manchón. Els detectius més famosos de Catalunya buscant el responsable del misteri. I a La Riera, per exemple, pot aparèixer un personatge que, de nit, es dediqui a robar estelades.

El sofà de l’estelada. TV3 no és l’única cadena on es veuen estelades. El sofà de Risto Mejide, entapissat d’estelada per entrevistar Oriol Junqueras, va acabar al plató del Sálvame. Veure Kiko Matamoros i Jorge Javier Vázquez arrepapats sobre aquell chester era gairebé com una invasió. Passa cada setmana per promocionar la subhasta del sofà entre els espectadors. Encara que sigui d’un canal de la competència esperem ben aviat al TN, a la secció de banderes, una notícia que expliqui qui ha comprat el chester de l’estelada, quants diners s’hi ha deixat i, sobretot, què pensa fer-ne. Perquè on acabarà aquest sofà també és un altre misteri.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF