CRÍTICA TV
Misc 10/06/2011

Les aventures d'en Cuní: cuades finals a TV3

i
Mònica Planas
2 min

Que Josep Cuní marxi de TV3 ha coincidit amb la saturació del periodista a la pantalla. És com si, conscient i coneixedor del seu adéu a la cadena, hagués decidit esgotar fins al darrer dia tots els minuts possibles d'antena. No recordo un precedent semblant a TV3: en un mes, a part de veure'l cinc hores cada matí, l'hem vist al debat electoral, a l'especial eleccions, a la gala del Català de l'Any, en un especial de Wembley, a Dues dones divines i dimecres conduint L'aventura del romànic .

En la seva ruta per la Vall de Boí ell mateix feia gala del seu do de la ubiqüitat aprofitant els trucs del muntatge: apareixia simultàniament a la Vall de Boí, a Boston i a Nova York. Era el deliri de la sobredosi. Els espectadors hem acabat patint una mena de mania persecutòria, una paranoia surrealista, una sensació de desvari televisiu. Com passa amb la Barbie i els seus accessoris, hem descobert tots els del periodista: el presentador impecable, el moderador tenaç, l'entrevistador ferm, el preguntador burleta, l'arrauxat culer que treu el cap només a les finals, l'estrelleta televisiva, el showman diví, el divertit conductor de gales i l'intrèpid aventurer que amb parca i xiruca pregunta a les veïnes...

L'aventura del romànic va ser, sens dubte, un reportatge interessant i ben fet. Va combinar la investigació més acurada amb la petita anècdota que fa gran la història. Va barrejar la qüestió més identitària amb la trama periodística més apassionant. Robatoris a esglésies, espolis, veïns conxorxats contra arquebisbes, col·leccionistes d'art sense escrúpols i antiquaris traïdors. Però sempre amb l'omnipresent Cuní com un més dels pantocràtors de mirada penetrant. Han estat les darreres cuades del peix gros a la cadena que, ara sí, definitivament, ens ha obligat als espectadors a retre-li un homenatge i dir-li allò de: "Prou! Prou! Prou! Prou! Prou!"

S'acaba l'era Cuní a TV3 i, com l'etern Tintín, comença una nova aventura.

stats