13/05/2011

Tragèdies i celebracions: fent equilibris

2 min

El títol de Lliga del Barça va coincidir amb el terratrèmol de Llorca. Però la televisió semblava relativament aliena al bullici d'emocions i reaccions. Un cop acabat el partit del Barça canviaves de canal i a Espanya no semblava que hi passés res. A TVE va coincidir amb la secció d'esports del Telediario . Van poder donar la notícia que el Barça era campió de Lliga per, tot seguit, també explicar que el Reial Madrid havia ofert la Copa a l'Almudena. A Telecinco feien Hospital Central , a Antena 3 La reina del sur , a Cuatro feien House i a La Sexta el partit de l'Osasuna contra el Sevilla. Només el canal de 24 hores de TVE abordava la tragèdia de Llorca. Tenint en compte que és el terratrèmol amb víctimes mortals més important a Espanya des de l'any 69 la capacitat de reacció de les cadenes ha estat més aviat poca.

Això sí, als d' España directo gairebé els cau un campanar a sobre. Entre el terratrèmol i la rèplica van tenir temps d'arribar a l'epicentre de la notícia i, si no arriba a ser per l'atzar, els aixafa la façana principal d'una església. Espanya més en directe que mai. Tres metres més endavant i les imatges les haguéssim tingut des de sota la runa mateix. Que fina que és la línia entre la imatge impactant i el desastre en viu.

Pedro Piqueras, a Telecinco, va poder esplaiar-se amb el moviment sísmic: cotxes aixafats, persones desallotjades, gent en hospitals de campanya... Les seves habilitats descriptives per aprofundir en la tragèdia continuen intactes. Va intentar moderar, però, la intensitat de les seves paraules. Sabia que en aquesta ocasió la proximitat de la desgràcia l'obligava a posar el fre de mà. Ara bé, el cadàver tapat amb una manta tèrmica enmig del carrer ens el van ensenyar més de deu vegades, en el mateix vídeo i en diferents instants de l'informatiu. Excessiu. Com sempre no hi ha mai l'equilibri entre transmetre la gravetat del cas i mantenir el respecte pels afectats.

stats