Publicitat
Publicitat

CRÍTICATV

TVE i la llibertat de fireta

La primera pregunta era “¿Qué emoción experimenta al ver la bandera española?”

Mentre cremava Galícia, La 1 de TVE estrenava un programa en directe. Però no era per retransmetre la catàstrofe. La tele pública espanyola, en els temps més convulsos del país, ha estat incapaç de modificar la programació del seu prime time per cap circumstància. I diumenge a la nit tampoc ho va fer. Mentre els gallecs intentaven apagar les flames, TVE oferia ¿Cómo lo ves?, el nou espai de debat presentat per Carlos Herrera. Sis famosos contesten preguntes sobre actualitat amb respostes opcionals alhora que es demana a l’audiència que voti les opcions a través d’una aplicació del mòbil. Després, es debaten i es comenten els resultats estadístics. És a dir, petits referèndums.

Herrera, espitregat, fatxenda i amb una actitud televisiva caduca a l’hora de dirigir-se als espectadors, repartia joc entre els col·laboradors: Pepe Navarro, Núria Roca, Jorge Cadaval, Isabel Gemio, Santiago Segura i Carmen Lomana.

La primera pregunta era “ ¿Qué emoción experimenta al ver la bandera española?” i les opcions se situaven entre l’orgull, la indiferència o el rebuig. Després preguntaven: “ Si Madrid no fuera la capital de España ¿cuál de estas ciudades le gustaría que lo fuera?” I deixaven escollir entre Barcelona, Sevilla, València i Bilbao. Eren preguntes que, sense fer-ho directament, apel·laven a l’independentisme. Però, de fet, el que posaven en evidència era un clàssic: el rebuig a qualsevol sentiment que no sigui el nacionalisme espanyol i la imposició d’un relat que divideix entre nosaltres i els altres. Fins i tot van convertir en pregunta de debat què respondria Puigdemont a Rajoy en el termini que acabava dilluns, però per desengreixar el contingut ho barrejaven amb preguntes com “ ¿Perdonaría usted una infidelidad?” i “ ¿Cuando hace el amor con su pareja fantasea con otras personas?” A tot això, s’hi ha de sumar el vessant folklòric, en què es preguntava l’opinió a unes famílies amb les quals connectaven en directe. “ ¡Vamos a ver lo que opinan las gemelas de Navarra de lo que hará Puigdemont!”, deia Herrera.

Més enllà del context xaró general del ¿Cómo lo ves?, la dinàmica del programa té el do de la inoportunitat. Espanya en flames en el sentit literal i simbòlic, una crisi política indubtable, i la televisió pública es dedica a reduir les complicades circumstàncies actuals a un joc en què se li demana l’opinió al senyor de Los Morancos o a la frívola de la senyora Lomana. Però el súmmum del mal gust és que al país on es prohibeixen les urnes per fer un referèndum que s’acaba convertint en delicte, on tants catalans estan posant-hi el coll perquè la gent pugui contestar o no a una pregunta, on fins i tot et poden posar a la presó per organitzar-lo, va i la televisió pública munta un debat d’entreteniment en què la gent pot votar. Llibertat de fireta.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF