27/05/2019

Notícies sense rètols de control

2 min

Durant l’últim mes i mig hem estat veient els telenotícies de TV3 i el canal 3/24 amb el mateix rètol una vegada i una altra: “En obligat compliment de la Junta Electoral, en aquest informatiu no s’han pogut fer servir expressions com ‘EXILI’ o ‘PRESOS POLÍTICS’, considerades contràries al principi de «neutralitat informativa» i utilitzades anteriorment amb criteris periodístics”. Superades les campanyes electorals, d’ara endavant, els serveis informatius queden alliberats de la prohibició i dels maleïts cartellets explicatius que hem acabat per avorrir.

Dilluns, per tant, es feia interessant comprovar quin ús farien de les paraules prohibides en el 'Telenotícies migdia', sense estar sotmesos a la tirania de la JEC. Doncs bé, Carles Prats i Raquel Sans no van utilitzar cap dels dos termes prohibits excepte per llegir, literalment, la pancarta que aquell matí tornava a penjar del balcó de la Generalitat “que demana la llibertat dels presos polítics i els exiliats”. Sembla lògic quan es tracta de donar una informació textual. És un criteri periodístic. En campanya electoral i per ordre de la JEC, això tan obvi no ho haurien pogut fer. Dilluns, durant els cinquanta-quatre minuts que va durar la informació política i el resum de la jornada electoral del dia abans, cap dels periodistes que van aparèixer al 'Telenotícies' no va repetir les paraules 'exiliats' ni 'presos polítics', tot i que ja tenien llibertat per fer-ho. I no semblava autocensura sinó més aviat normalitat explicativa. I això que els presos polítics i els exiliats eren, en força casos, els protagonistes de la informació. Però la lògica impera: se’ls mencionava pel nom i pel cognom, ja que les notícies hi feien referència de manera individualitzada. Quan Raquel Sans informava sobre la represa del judici al Procés explicava que havíem tornat a veure Junqueras i Forn, citant-los pels seus cognoms. També va fer servir la paraula “acusats” per explicar què havia passat durant la sessió matinal al Tribunal Suprem.

Si bé en els 'Telenotícies', abans de les campanyes electorals, s’havien fet servir els conceptes 'exili' i 'presos polítics' de manera puntual, no eren els únics termes emprats. També utilitzaven tot sovint ‘líders independentistes a la presó’ o ‘líders independentistes a l’estranger’. Però el més habitual era (i continua sent) dir-los pel cognom, com es fa amb la resta de polítics a les notícies. Però la prohibició de la JEC va portar a la idea oposada: que la censura era necessària perquè els informatius abusaven d’aquests conceptes en un intent de manipular la ciutadania, aplicant criteris propagandístics i no periodístics. Ahir va tornar a TV3 la normalitat informativa, i no per la possibilitat d’utilitzar dues paraules, sinó per la llibertat de treballar sense la imposició d’un control censor i amonestador.

stats