VIDA REGALADA

Interiorisme ‘pijo’

La llar, com la família, és un dels pilars de la vida 'pija'

La llar, com la família, és un dels pilars de la vida pija. La decoració d’aquest temple (a Barcelona i la Cerdanya de parquet encatifat, a la Costa Brava de rajola vermella a la manera de la del Sert a la Fundació Miró) es fa combinant un moble heretat d’origen anglès o modernista amb algun element, via llista de noces, de Vinçon (e.p.d.), Cubiñá o Vertex.

La cosa quedaria més o menys així: al costat d’un paisatge del Vayreda una litografia del Tàpies i un retrat dels tres fills amb un dachshund de pèl dur als peus, obra del Cristian Domecq; més enllà, la TMC del Milá al costat d’una peanya on reposa, robusta, una Llovera del Manolo Hugué; encara més enllà (els salons tenen sempre distints nivells), algun artefacte de B&B, Artemide o Vitra a prop d’un dibuix del Gosé. Tot s’entapissa amb profusió ( “El salón nos lo hizo en su momento Jaime Parladé, que era muy amigo de mi prima Lucy González-Byass, que lo conoció en Marbella, en casa de Menchu, se querían mucho, y con Menchu también... ”) i quan hi vas has d’anar apartant coixins a cada pas. Hi ha molts sofàs i butaques perquè el confort és una prioritat i s’estilen els mobles auxiliars: “ camareras ”, tauletes de cafè, reposapeus, revisters... Totes les superfícies estaran cobertes de bibelots -boles de Murano, capsetes de Meissen, cendrers de totes mides...-, de fotografies en marcs de plata (Bagués, Unión Suiza, Rabat) testimonis de la història familiar (un besavi “de munteria” a la finca dels Alburquerque, un avi navegant a Calella, la tia Mimí a cavall al Polo l’any 1898, fotos del creuer que tota la família -uns quaranta- va fer pel Nil l’any 1984, l’àvia amb tots els nets, que no baixen mai de quinze -Nadal del 1996-, “ puestas de largo ” i balls de màscares al Liceu, bodes i batejos a discreció, pijos en banyador o escalant muntanyes quan ningú anava a la platja ni escalava res de res, cosins damunt d’una Impala amb el monestir de Pedralbes al fons, una foto de la mamà a l’Up & Down flanquejada per la Lola Flores i el Terenci Moix) i de retrats dedicats de personalitats que poden anar des de Josep Pla fins al rei Joan Carles I (segons quin sigui el negoci familiar que ara tinguin entre mans s’hauran amagat, fins a nova ordre, els retrats dedicats del Franco i del Pujol).

Els pijos tendeixen, quant a decoració, a la simetria: dues tauletes de nit, dos llums de pantalla, dues butaques, dues estampes de caça, dos lleons Fu de porcellana... A les taules pijas no es mesclen vaixelles. Una senyora com cal ho és perquè ha heretat de quatre a cinc vaixelles completes de servei infinit, com a mínim. Ikea? Zara Home? Només a l’habitació de la domèstica.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF