Opinió 22/10/2016

Sobirania malentesa

Un país no avança ni defensa la seva sobirania des de posicions ultraconservadores apel·lant a un nacionalisme ranci

i
Marc Ballestà
2 min

A la sessió del Consell General del passat dijous s’ha donat llum verda a les modificacions de la llei de l’INAF. Modificacions que comportaran la supressió del requisit de la nacionalitat andorrana per a la majoria dels membres del Consell d’Administració i del càrrec de director general, tot i que sí que es manté el requisit per al càrrec de president.

Cal tenir present el context actual del nostre sistema financer, un context d’expansió internacional que es produeix en un procés d'evolució global dels mercats i condicionats també als compromisos contrets per part d’Andorra amb la Unió Europea amb la firma de l’Acord Monetari.

Sembla raonable que si les entitats financeres andorranes cada cop es doten de personal més qualificat i especialitzat per poder seguir el ritme dels canvis que exigim, que si des del propi supervisor andorrà es demana a les entitats andorranes que accelerin els canvis, el supervisor d’aquestes entitats faci el mateix.

S’ha estat esgrimit, per part dels grups parlamentaris de l’oposició que s’oposen a aquesta reforma, que aquests canvis suposen una pèrdua de sobirania. Si creuen que treure la limitació de la nacionalitat andorrana és una pèrdua de sobirania, provin a imaginar què suposaria per a Andorra, si per manca de tenir els recursos adequats en l’òrgan supervisor a causa d’aquesta limitació, ens trobem amb una situació que posi en risc tot el sector. Malauradament no cal imaginar massa ja que hem vist que una crisi greu com la de BPA sí que pot posar en greu risc la nostra sobirania.

Un país no avança ni defensa la seva sobirania des de posicions ultraconservadores apel·lant a un nacionalisme ranci. Ho podia fer fa anys, però en l’actual context de globalitat és impossible. I per un país petit encara ho és més. La sobirania la perdrem el dia que renunciem a poder tenir els millors professionals possibles, siguin andorrans o no, en els llocs estratègics per al desenvolupament social i econòmic del país.

Sembla força incongruent també, que mentre es participa en una comissió com la Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l'estabilitat financera, on un dels seus objectius es trobar els mecanismes que han de permetre garantir al màxim l’estabilitat del sector financer, per altra banda es vulgui bloquejar una modificació legislativa que va en aquest sentit.

És responsabilitat de tots posar totes les eines possibles per reforçar el nostre sistema financer i convertir-lo en un referent.

stats