Opinió 05/11/2016

Recentrar el debat polític

Sembla que només existeixi l’afer BPA, però el que ens cal es parlar dels temes cabdals: l’acord d’associació amb la UE, la reforma de les competències i transferències amb els comuns, la reforma sanitària i la reforma de la funció publica

i
Marc Ballestà
2 min

Estem en un moment, políticament parlant, on mediàticament sembla que només existeixi l’afer BPA, les seves derivades i la crítica contínua al Govern i majoria parlamentària per les decisions preses en aquest afer. Unes decisions que anaven encaminades primer de tot a garantir l’estabilitat de la plaça financera, a fer que els estalviadors poguessin recuperar els seus diners i a donar una solució als treballadors de l’entitat afectada, i que en la seva major part s’han acomplert tot i les enormes dificultats trobades en tot el procés i les premonicions fetes per alguns. Cal recordar-ho perquè sembla que es vulgui amagar.

En aquest moment el que ens cal, i crec que la ciutadania també demana, és poder recentrar el debat polític cap a aquells temes que sí que tenen un impacte cap a tots els ciutadans, uns temes cabdals que han de ser els eixos de treball d’aquesta legislatura i que són la base de les reformes estructurals que encara necessita el nostre país i que han d’assentar les bases de la seva sostenibilitat de cara el futur. Aquests són bàsicament quatre: l’acord d’associació amb la Unió Europea, la reforma de les competències i transferències amb els comuns, la reforma sanitària i la reforma de la funció publica. Quatre eixos que, tot i el soroll mediàtic, s’estan treballant per poder-se assolir.

Un acord d’associació en què es treballi pensant en l’Andorra del futur i no pas en la del passat, que contempli les nostres especificitats i protegeixi aquells sectors tradicionals que ens han de continuar fent forts en el futur, però que incorpori els mecanismes per desenvolupar nous sectors d’activitat i donar resposta a les noves necessitats dels nostres empresaris, treballadors i estudiants en base a l’accés al mercat únic.

Una reforma de les competències i transferències, que tot i respectant els rols i les atribucions pactades en la Constitució, busqui poder donar el millor servei a tots els ciutadans, permeti optimitzar la despesa i contribueixi a la sostenibilitat de les finances globals de l’Estat.

Una reforma sanitària que redefineixi el model sanitari per donar una resposta adient a la realitat mèdica de la nostra societat, que busqui optimitzar els recursos i eviti la despesa innecessària derivada d’ineficiències adquirides pel sistema al llarg de molts anys sense haver fet les reformes necessàries.

Una reforma de la funció publica que situï de nou l’administrat al centre de tots els processos, que busqui donar als treballadors les eines i la formació necessàries per desenvolupar la seva tasca, tenint en compte que a l’igual que la societat el funcionament de l’administració també ha d’evolucionar contínuament; que fomenti la mobilitat interna i els plans de carrera i que premiï l’excel·lència en el servei.

En aquests temes i en tot allò que se’n derivi sí que ens tindran al davant per tenir tot el debat polític que faci falta i que és necessari, per buscar el diàleg i per trobar aquells consensos que siguin possibles. Ara bé, també som conscients que tenim la responsabilitat de tirar-los endavant i nosaltres no defugirem aquesta responsabilitat.

stats