Opinió 16/06/2018

Andorra i els Pirineus

L’obertura econòmica, la signatura del CDI i, ara, la negociació de l’acord d’associació, s’han de veure com una oportunitat bidireccional

i
Marc Ballestà
2 min

Aquest és el tercer any que assisteixo a la Trobada Empresarial al Pirineu. Una iniciativa que, per la presència notable d’empresaris i representants de la societat civil i política andorrana a aquestes jornades, mostra clarament l’estreta relació d’Andorra amb el nostre entorn. Fins i tot és el nostre cap de Govern qui en fa la clausura.

Bona part de la transformació econòmica i social d’Andorra del segle XX només s’entén des de les relacions que s’han pogut establir amb el Pirineu. L’evolució i transformació d’Andorra de cara al futur també s’ha de pensar i treballar pensant i aprofitant aquesta relació.

La millora de les comunicacions viàries cap a la frontera del riu Runer és un aspecte crític per al nostre país, però també pel desenvolupament econòmic de la regió. La participació conjunta en la gestió de l’aeroport de la Seu és una aposta clara d’aquesta visió de col·laboració amb la qual es busca un impuls per a Andorra i el seu entorn i esperem que es puguin superar els entrebancs que encara tenim. La participació conjunta en els projectes POCTEFA permet que Andorra s’aprofiti, en part, de les ajudes europees per al desenvolupament econòmic de la regió sense formar-ne part. Aquests són alguns dels aspectes de col·laboració de forma conjunta que representa clarament una millora i un guany per totes les parts.

És per això que tot el procés de transformació i oportunitats d’Andorra s’ha de veure també com un procés de transformació i d’oportunitats per al Pirineu. L’obertura econòmica, la signatura del CDI i, ara, la negociació de l’acord d’associació, s’han de veure com una oportunitat bidireccional: no s’han d’enfocar solament com a mecanismes perquè empreses de fora es puguin instal·lar a Andorra per tal de desenvolupar la seva activitat econòmica, sinó també perquè empreses andorranes puguin ampliar el seu mercat cap a la regió del Pirineu.

Però tampoc cal centrar-ho només en l’aspecte econòmic. Aquesta col·laboració ha de poder-se fer a tots els nivells. S’estan realitzant converses amb l’objectiu que l’hospital d’Andorra pugui ser el de referència de la zona i permeti a la població propera al Principat accedir als seus serveis, fet que podria permetre a Andorra arribar a una massa critica que facilitaria proveir de nous serveis que avui dia no són viables. En aspectes culturals, es podrien compartir moltes iniciatives, i més tenint en compte les moltes similituds que tenim en aquest àmbit. Per què no pensar en una promoció conjunta del nostre patrimoni romànic? Educació, infraestructures, sostenibilitat i medi ambient, teixit associatiu, etc... les oportunitats per ampliar les relacions i les col·laboracions poden ser moltes i molt profitoses. Només cal creure-hi per ambdues parts.

stats