Els escàndols li esclaten a Rajoy en el pitjor moment

La corrupció entrava com un asterisc molest en els càlculs de Mariano Rajoy per ser investit president del govern espanyol: preveia un daltabaix del PSOE el 25-S per forçar els socialistes a un canvi d’opinió i creuava els dits perquè l’obertura de l’any judicial no posés el focus en els casos que assetgen el PP. Però fa menys d’una setmana que s’ha obert el curs i en un sol dia tot gira al voltant de tres casos capitals: Bárcenas, el de “Luis sé fuerte ”, i la corrupció sistèmica en les dues places fortes del PP, les Balears i València. Un fris complet quan, en les pròximes setmanes, encara han de venir l’inici del judici pel cas Gürtel i la instrucció de l’operació Púnica, de la Comunitat de Madrid.

Arguments per a Sánchez

Els càlculs de Rajoy ja han saltat pels aires abans del 25-S. Independentment de la caiguda que puguin tenir els socialistes al País Basc i a Galícia (les enquestes la donen per feta), Pedro Sánchez tindrà un argument de pes per defensar que el PP de la corrupció no pot repetir al govern de la mà del PSOE. Els barons que ho vulguin proposar quedaran exposats: una cosa és marcar perfil intern i l’altra justificar un pacte que els votants socialistes no entendrien.

Rajoy ja ho tenia difícil per aconseguir un canvi de Sánchez, però la seva actitud també li complica l’aliança amb Ciutadans. Per molt que Albert Rivera faci esforços per posar-s’hi bé, la reacció del PP deixa en paper mullat el pacte. L’acord que obliga a apartar els imputats, certament, no entra en vigor fins que s’aconsegueixi la investidura. Però el PP podria haver fet el gest amb Barberá, ni que sigui per dissimular i fer veure que es creu el que pacta. Ni això. Rajoy encara espera cantar bingo el 25-S, però pot anar confiant en un altre càlcul: que la corrupció tampoc afecti el PP en unes terceres eleccions.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF