15/09/2016

Romeva viatja als EUA per explicar el procés a congressistes

2 min
Romeva ahir al Congrés dels EUA amb el delegat del Govern a Washington, Andrew Davis.

BarcelonaEl conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va iniciar ahir un viatge de tres dies als Estats Units per explicar el procés sobiranista a congressistes del país. En concret, Romeva s’havia de reunir aquesta matinada amb representants republicans i demòcrates de la subcomissió d’afers europeus, un ens que depèn de la comissió d’exteriors del Congrés. Un dels congressistes que s’entrevistarà amb Romeva serà el republicà de Califòrnia Dana Rohrabacher, president de la subcomissió, que ja s’ha expressat a favor del dret a decidir: "No veig cap raó per la qual els catalans no puguin decidir si volen ser part d’Espanya o no", va dir el setembre passat, després de reunir-se amb l’aleshores titular d’Exteriors, Roger Albinyana (amb un rang inferior, el de secretari general), per conèixer la situació a Catalunya abans del 27-S. Ara Romeva hi viatja per explicar l’estat del procés. Com és habitual, el conseller s’ha trobat amb les traves dels diplomàtics de l’Estat: fonts del departament expliquen que aquesta trobada, que arriba just després de la Diada, és la que més pressions ha suscitat de l’ambaixada espanyola.

Xerrada en un ‘think tank’

Després de la reunió amb els congressistes, Romeva es desplaçarà avui a Nova York amb una altra missió: explicar com Catalunya ha gestionat la immigració dels últims anys i com el model català pot servir per acollir refugiats. Ho farà, primer, en una conferència al 'Think tank' Carnegie Council for Ethics in International Affairs, on l’acompanyarà el secretari d’Immigració del Govern, Oriol Amorós. En la xerrada també hi participarà Nisha Agarwal, comissionada de l’Ajuntament de Nova York sobre el tema. Romeva tancarà l’agenda amb una altra conferència sobre immigració a la Universitat de Nova York. El conseller no perdrà ocasió de lligar el tema migratori al procés: assegurarà que Catalunya està preparada per fer front als reptes migratoris com a estat.

El conseller també aprofitarà la visita per concedir entrevistes a mitjans com la CNN en espanyol, el 'Washington Post' i Politico, on traurà pit per la mobilització independentista de la Diada.

Els Estats Units sempre han sigut un objectiu de l’acció exterior catalana, però des de l’inici del procés la rebuda ha sigut desigual: si bé els representants catalans han pogut reunir-se amb congressistes, com ha fet Romeva, la Casa Blanca ha expressat en diverses ocasions la seva defensa d’una Espanya "forta i unificada". Lluny queda l’única reunió entre un president de la Generalitat i un dels Estats Units: va ser el 1989, quan George Bush pare va rebre durant set minuts Jordi Pujol. La trobada havia de ser discreta, però Pujol va aconseguir colar una fotògrafa al seu seguici per tenir una imatge del triomf de l’aleshores incipient acció exterior catalana.

stats