29/05/2016

Rajoy no canviarà d’estratègia per ser president després del 26-J

3 min
Rajoy no canviarà d’estratègia per ser president després del 26-J

SitgesEls dirigents dels quatre grans partits espanyols s’han acusat mútuament de la repetició de les eleccions, però han fet un cert propòsit d’esmena perquè després del 26-J l’escenari sigui diferent. Tots excepte Mariano Rajoy, que ahir va deixar clar, en la cloenda de les Jornades del Cercle d’Economia a Sitges, que no variarà la seva estratègia: “No sóc una persona que canviï d’opinió fàcilment”, va recordar el mateix president espanyol en funcions als empresaris, abans de reblar: “No tindré un plantejament gaire diferent del que he tingut al gener. Seria el millor per a Espanya”.

El Cercle ha basat la part política de les seves jornades (que cada cop té més protagonisme) en un pronunciament que demana que, en cas de no posar-se d’acord després del 26-J, sigui president el candidat més votat. Una petició que li va com anell al dit a Rajoy (amb aquesta condició ja hauria reeditat el càrrec), que ha sigut l’únic dels candidats que l’ha aplaudit.

Rajoy va aprofitar per carregar contra el PSOE per no haver acceptat una gran coalició amb Ciutadans que hauria permès a Espanya fer “grans reformes”. La proposta, va lamentar, “va ser despatxada en tres segons”. Tot i això, la tornarà a demanar després dels 26-J i insistirà al PSOE perquè “es posin d’acord els dos partits que s’han alternat al govern”.

L’estratègia del PP passa per polaritzar la campanya amb Podem per desgastar els socialistes. Ahir, però, el president va repartir les crítiques. En un discurs merament econòmic va assenyalar la seva opció com la que faria “créixer vigorosament Espanya” i la va contraposar al model que “ha demostrat el seu fracàs en diverses ocasions, com en l’última crisi”, una referència clara als socialistes.

Les al·lusions a Podem i el seu entorn es van limitar a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i a la de Madrid, Manuela Carmena, a les quals Rajoy va acusar de “fer mal a l’economia”. Deixant de banda Carmena, el president en funcions va citar diverses mesures de Colau que jutja com a perjudicials per a la recuperació: la moratòria hotelera, la gestió de Barcelona Turisme -“li ha tret legitimitat”-, la gestió de les terrasses, negar-se a cobrir la ronda de Dalt o “filtrar els sous de les persones que fan vaga”, al·ludint a la publicació de les retribucions de TMB en plena disputa amb els treballadors.

Totes aquestes accions suposen “un gravíssim error” segons Rajoy, que va acusar l’alcaldessa d’actuar “amb demagògia barata, prejudicis ideològics i sense pensar en la gent”.

Colau, que ahir celebrava el primer any de Barcelona en Comú al consistori, va replicar Rajoy tot agraint que reconegui que l’alternativa als governs del PP són els ajuntaments del canvi. De fet, va afirmar que en tot cas és el president en funcions el que representa “el desordre de la corrupció i el rescat financer”.

L’auge d’Units Podem

Rajoy vol fer valer la seva gestió econòmica -va dedicar la majoria de la seva intervenció al Cercle a exposar les dades que expliquen el seu “model d’èxit”- per ampliar les distàncies per al 26-J. Ho fa comptant amb la debilitat del PSOE i un possible sorpasso d’Units Podem -la confluència del partit de Pablo Iglesias i IU- que, segons un sondeig fet públic per Europa Press, es produirà. L’estudi, de la consultora Advice Strategic, diu que Iglesias quedaria segon amb un 24,4% dels vots i superaria el PSOE en quatre punts. El PP guanyaria les eleccions i augmentaria 1,1 punts el seu suport del desembre, mentre que Ciutadans creixeria vuit dècimes.

Un escenari còmode per a Rajoy, que va prometre que dialogarà amb la Generalitat si és reescollit. Més enllà del procés, va estendre la mà per parlar d’infraestructures i finançament. Fins i tot va desitjar que els pressupostos catalans s’aprovin aviat, tot i que el PP s’hi oposa.

stats