08/05/2016

CDC i ERC confien poder mobilitzar l’independentisme

4 min
CDC i ERC confien poder mobilitzar l’independentisme

Barcelona“Malgrat tot, si hi ha eleccions, hem de sortir a guanyar-les”. Aquest missatge del diputat Joan Tardà a les bases d’Esquerra resumeix l’ànim amb què Convergència i els republicans afronten el 26-J. No eren uns comicis volguts, però ja que hi són s’ha d’aprofitar l’oportunitat. Tant en el Govern com en les formacions s’ha instal·lat la convicció que el sobiranisme parteix en millors condicions que la resta d’actors per mobilitzar uns ciutadans que, després de les negociacions fallides, tindran més al·licients per quedar-se a casa.

Els partits reconeixen que animar el vot no serà fàcil: unes eleccions inesperades -les quartes en poc més d’un any-, un cicle polític marcat per la desafecció i elements conjunturals com el fet que el 26-J coincideix amb el pont de Sant Joan fan que la participació sigui un dels elements a tenir en compte. Des del flanc independentista, l’abstenció que propugna la CUP pot restar a la suma d’electors.

Altres factors conviden CDC i ERC a l’optimisme. “Les condicions objectives afavoreixen el sobiranisme”, coincideixen dirigents dels dos partits. El clima ha canviat respecte al 20-D, que va caure en plena discussió entre Junts pel Sí i la CUP i en què no hi havia avenços en el full de ruta. Les disputes van tensionar l’independentisme i van provocar una fuga de vots cap a l’abstenció i En Comú Podem.

Ara hi ha una segona oportunitat. Amb govern i projecte per fer avançar el procés, els partits repetiran un argument en campanya: treure pit del pacte català enfront de la incapacitat dels partits espanyols per entendre’s. Un bloqueig en què l’independentisme ha sigut clau, perquè, abans del procés, els vots catalans servien per apuntalar majories a l’Estat. Aquest cop no ha sigut així.

ERC i CDC parteixen de situacions diferents. Els republicans van aconseguir superar els nacionalistes al desembre i el seu objectiu és vèncer En Comú Podem. Des de l’equip de campanya republicà es pensa a reforçar el tàndem que han format Gabriel Rufián i Joan Tardà, que consideren exitós: “A l’independentista que dubta sobre si ha d’anar a votar el convidaria a escoltar-los al faristol del Congrés”, apunta un dirigent d’ERC, que destaca l’impacte de les seves intervencions en el públic sobiranista.

La situació a CDC és més complicada: en plena refundació -el congrés serà dues setmanes després dels comicis- i encadenant caigudes electorals. L’objectiu dels nacionalistes és aprofitar l’ocasió per apuntalar la refundació. Les primàries per triar el candidat -entre Francesc Homs i la fins ara desconeguda Sílvia Requena- en són la prova més palpable. “Hem de començar a rendibilitzar-ho”, apunten fonts de CDC, que aprofitaran per reivindicar la marca després de la fallida de Democràcia i Llibertat. “Hem de treure orgull convergent”, resumeix un dirigent, que destaca el paper que poden tenir Carles Puigdemont i Artur Mas en la campanya.

Estratègia contra el favorit

La marca a batre serà En Comú Podem, que va sorprendre amb la victòria el 20-D i al qual les enquestes situen de nou en primer lloc. CDC i ERC el combatran des d’un marc diferent. Els convergents voldran distanciar-se’n i deixar clar que els seus principis són contraposats. En canvi, el republicans subratllaran les coincidències en polítiques d’esquerres i la incapacitat dels de Xavier Domènech d’aconseguir convèncer els grans partits espanyols de la necessitat d’un referèndum sobre la independència. Els partits creuen que els vots que falten per arribar a la majoria social per la independència han de venir de l’entorn de l’esquerra alternativa. “Hem d’aprofitar el 26-J per ampliar la base social”, expliquen fonts republicanes.

La cohesió del Govern

CDC i ERC aniran per separat i competiran per un mateix votant mentre han de compartir govern, una situació que en campanya sempre pot provocar tensions. “És un petit risc, però estem relativament tranquils”, expliquen des de Palau. Puigdemont i Junqueras van prometre’s fair play camí del 26-J, i els seus equips estaran “vigilants” perquè els seus missatges no comprometin la unitat de l’executiu. “No estem preocupats”, insisteixen les mateixes fonts.

El Govern seguirà la seva activitat, que es combinarà amb la campanya dels partits, que duran a terme les seves cares més visibles. Junts pel Sí i la CUP també volen que el Parlament segueixi amb la seva activitat i no es cancel·li cap ple, com acostuma a passar en les campanyes. L’independentisme no vol frenar i encara el 26-J com una oportunitat per seguir avançant cap a la majoria.

Sense llista única ni actes conjunts durant la campanya

El debat sobre si Convergència i Esquerra havien d’anar junts a les eleccions es va acabar ràpidament, però els arguments seguiran caldejant durant la campanya. CDC en defensa la necessitat per tenir una llista guanyadora el 26-J -la suma de vots el 20-D li hauria assegurat la primera posició- i evidenciar la força de l’independentisme. ERC creu que és millor anar per separat perquè cada força pugui guanyar vots per al sobiranisme des del seu flanc ideològic. No hi haurà llista conjunta i, per ara, està descartat que hi hagi cap acte comú en campanya. Els partits no s’hi posen bé i les entitats no tenen ànims de promoure’n cap. “Per nosaltres no quedarà”, asseguren des d’Esquerra. A Convergència creuen que la unitat sobiranista es mostra a la candidatura: “Si anem separats, anem separats”.

stats