FORMACIÓ
Misc 11/07/2013

El rei confessa que li fan "enveja" els estudiants que marxen a fora

La Caixa lliura 120 beques per a estudis de postgrau a l'estranger

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl rei va entregar ahir 120 beques de La Caixa a estudiants de tot l'Estat, 37 dels quals són catalans, perquè puguin completar estudis de postgrau a l'estranger. Durant el seu discurs de cloenda, Joan Carles I va confessar als becaris que li feien "una enveja enorme". Els desitjos monàrquics de marxar a l'estranger no eren per fugir de la delicada situació que viu actualment arran del procés judicial que afecta el seu gendre, Iñaki Urdangarin. El rei va ironitzar que li agradaria fer aquest pas per poder formar-se en l'excel·lència com faran els estudiants becats.

Dels 37 catalans que han obtingut la beca, 32 són de Barcelona, tres de Tarragona, un de Lleida i un altre de Girona. La Caixa ha destinat una dotació de 8,2 milions d'euros a finançar aquestes 120 beques i els estudiants podran fer cursos de postgrau a les millors universitats del món. La majoria (63) aniran a centres de postgrau europeus. Als Estats Units s'hi desplaçaran 45 joves, set partiran cap a l'Àsia i cinc al Canadà. Els beneficiaris cursaran estudis de postgrau en 32 disciplines, entre les quals destaquen 21 enginyeries i deu de medicina i salut, tot i que hi ha diverses especialitats, que inclouen des de la música fins al dret, l'arquitectura, la química, l'antropologia i l'oceanografia.

Sense el ministre Wert

La 31a edició del lliurament de les beques de La Caixa es va fer a Madrid, ja que l'acte s'organitza alternativament a Barcelona i a la capital madrilenya (l'any passat l'escenari escollit va ser la capital catalana). En aquesta ocasió, els reis no es van haver de traslladar. I la Zarzuela no va haver de redoblar els esforços per evitar possibles escridassades després de la reacció del públic del Liceu quan van veure arribar els prínceps d'Astúries el 30 de maig.

Els reis tampoc van tenir al seu costat el ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Al costat dels monarques i en representació del govern espanyol hi havia el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. La presència de Wert potser hauria estat una temptació massa gran per als estudiants indignats amb la reforma del sistema educatiu. El ministre ja es va trobar el 4 de juny que diversos universitaris li havien negat la salutació com a mesura de protesta en l'acte d'entrega dels premis finals de carrera. A més, en aquesta ocasió el protocol establia que els becaris només saludessin Joan Carles i Sofia, per si algun estudiant decidia imitar els col·legues que van retirar la salutació a Wert.

Durant el seu discurs improvisat, el rei no va passar per alt el debat sobre la fuga de cervells. No en va parlar clarament, però sí que va fer-hi una referència indirecta per posar fi a les seves paraules: "Torneu, torneu, us esperarem amb els braços oberts", els va animar. Sense oblidar la tasca de defensar l'Estat, Joan Carles I va dir als estudiants que Espanya és un país "fort" i "bo", i que "val la pena lluitar per ell". El monarca va lloar que en un any econòmicament difícil La Caixa hagués fet "un esforç tremend" per facilitar estudis a l'estranger.

El president de La Caixa, Isidre Fainé, va exposar la rellevància d'aquestes beques per a la seva entitat i per a la societat. "Necessitem persones brillants en tots els àmbits, i ments lúcides que es preguntin per la dimensió social en el seu treball", va reflexionar.

stats