LA LLUITA PEL LIDERATGE SOCIALISTA
Misc 13/10/2013

Rubalcaba no deixa pas a López

El PSOE tem que la conferència política es converteixi en una olla a pressió per convocar les primàries

i
M. Eugènia Quetglas
4 min

MadridEls llamps que avisen de l'arribada d'una gran tempesta comencen a caure sobre la seu socialista del carrer Ferraz de Madrid. Alfredo Pérez Rubalcaba prefereix no mirar el cel perquè sap que els avisos van adreçats a ell. Es preparen moviments per destronar-lo i la conferència política dels dies 8, 9 i 10 de novembre per a la renovació ideològica del PSOE pot ser la plataforma idònia perquè algun candidat doni la campanada o, com a mínim, serveixi per marcar perfil. El que és segur és que la guerra pel calendari de primàries apareixerà per diferents fronts, per molt que la direcció actual digui que ara no toca, que és el moment de concretar el model i deixar la data per quan sigui més convenient per al partit.

Qui està previst que arribi amb tota l'artilleria preparada per fer soroll serà l'actual líder del PSE, Patxi López. Els moviments d'amagat que fa l'exlehendakari per forçar el debat del canvi de lideratge al PSOE no cessen. Aquesta setmana, gent del seu voltant ha fet córrer que a hores d'ara el secretari general ja hauria pactat amb López fer un pas enrere per passar-li el relleu. A Madrid ho neguen. El que admeten és que la relació entre ells ha fet un tomb de 180 graus.

López era fidel a Rubalcaba, com històricament ha estat el PSE al PSOE. Creia en l'aparell i exercia com a tal, però res és com abans, i Rubalcaba no li perdona els jocs tàctics que està fent. Avui es tornaran a veure les cares. Feia temps que no ho feien, però Rubalcaba -que sap quan ha de picar l'ullet a algú per no perdre el control de la situació- apareixerà amb López en un acte de les joventuts socialistes d'Euskadi.

Madina, a l'espera

A López les presses li poden jugar una mala passada perquè, com apunta Eduardo Madina, "no controlar els temps en el PSOE es penalitza". El jove basc -en qui deposita les seves esperances una part del PSOE- no en vol sentir ni parlar d'anunciar aviat la seva candidatura a les primàries. No vol dir ni sí ni no, únicament que s'ha de respectar el calendari que marqui la direcció, és a dir, el comitè federal. Per a ell, seria una "errada" que algú volgués utilitzar la pròxima conferència política com a plataforma de propaganda electoral interna.

El conclave del novembre serà el de la reaparició de Carme Chacón, que durant uns dies deixarà aparcades les seves classes nord-americanes per participar en la conferència política. La catalana no viatjarà de tan lluny per passar desapercebuda. Ja ha aconseguit ser la delegada de la seva agrupació del Baix Llobregat a la cimera socialista, un fet que li donarà peu a ser membre actiu d'una de les ponències. La seva gent diu que "vindrà a participar i punt", però si entra en la ponència sobre democràcia interna pot fer-hi sang.

La clau sobre el relleu de Rubalcaba la té el mateix Rubalcaba. D'ell depèn, i ara es torna a sentir fort per seguir. Tot i que la seva valoració no repunta, li va proporcionar oxigen el petit càstig que van donar les enquestes al govern de Rajoy pel cas Bárcenas.

Històrics molestos

En el PSOE el suport al líder va a ratxes. Rubalcaba ha passat un estiu tranquil després de llimar les asprors amb el PSC, que li van suposar greus enfrontament amb els barons més espanyolistes. Ara ja es torna a remoure el qüestionament del seu lideratge. Diputats veterans comencen a queixar-se pels passadissos de la cambra per la tebior del seu cap de files. Voldrien veure més contundència opositora en relació amb Rajoy. Consideren que toreja bé, però que no sap entrar a matar.

El canvi de lideratge es veu llunyà si no hi ha una autèntica revolta interna que ho dinamiti tot. La conferència política pot ser un lloc per intentar-ho, però la realitat és que és el comitè federal l'òrgan competent per convocar primàries i Rubalcaba ho té apamat. Al desembre n'hi ha un de previst per triar el candidat a les europees. López vol que s'aprofiti la trobada per convocar les primàries. La majoria de federacions prefereixen esperar, sempre que concorrin a les autonòmiques i municipals del 2015 amb un candidat a la Moncloa consolidat. Rubalcaba i els seus volen que les primàries es convoquin com més a prop millor dels comicis generals per mobilitzar més votants. Pels seus adversaris no és més que una estratègia per cansar els oponents i mantenir-se sol a la cúpula.

Susana Díaz aspira a dominar el futur PSOE

Susana Díaz no es vol limitar a governar Andalusia. Vol que el pes numèric dels andalusos es tradueixi en poder polític en l'àmbit de l'Estat. No va demanar consell a ningú per desmarcar-se de l'etapa Zapatero, carregar contra el PSC i oferir un pacte a Mariano Rajoy. Al novembre culminarà l'espectacular escalada de poder a la seva terra aconseguint la presidència del partit. Asseguren que la seva ambició no té límit. Vol retardar els canvis a Ferraz -tot el que sigui possible- per moure fils i controlar tot el PSOE. Ni que sigui, per ara, a distància.

stats