INICI DEL CURS POLÍTIC
Misc 27/08/2013

El PSOE torna a l'atac amb el cas Bárcenas

Els socialistes demanaran la creació d'una comissió d'investigació i la reprovació de Rajoy

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.El PSOE comença avui el curs parlamentari amb la bateria carregada d'iniciatives per derrocar al president espanyol, Mariano Rajoy, pel cas Bárcenas. Es guarda per a més endavant la possibilitat de presentar una moció de censura. Avui, a la diputació permanent -l'òrgan parlamentari en fases no ordinàries- inicia l'ofensiva reclamant la creació d'una comissió d'investigació sobre la comptabilitat B del PP i la possibilitat de debatre en ple la reprovació de Rajoy, perquè considera que va mentir l'1 d'agost quan va assegurar que l'extresorer ja no era al PP en conquerir la Moncloa. El PSOE és conscient que la majoria del PP ho tombarà tot.

Ahir El Mundo va donar més munició contra el PP en publicar que va pagar 350.000 euros de més per acomiadar al substitut de Bárcenas a la gerència, Cristóbal Paéz, perquè suposadament així ho va exigir l'extresorer a Rajoy quan van negociar l'acomiadament fictici. "El PP s'ha gastat molts diners a comprar silencis", va proclamar ahir el número tres del PSOE, Óscar López.

Els socialistes van celebrar aquest dilluns la primera reunió postestiueig presidida pel seu líder, Alfredo Pérez Rubalcaba, per dibuixar una ofensiva contra les polítiques educatives del PP. Van anunciar que portaran al Suprem el decret de beques aprovat a l'agost per garantir la igualtat d'oportunitats, per la qual cosa es va crear la llei. No obstant, en el tu a tu amb el PP, el PSOE seguirà atacant Rajoy amb el cas Bárcenas, ja que pel PSOE el més important és que "expliqui la muntanya de corrupció i mentides en què s'ha convertit el cas Bárcenas" i deixi de fer el que ha fet tota la seva vida, segons López, que és "amagar el cap com un estruç".

De moment, Rajoy reprèn l'activitat governamental preparant el consell de ministres de divendres. Dissabte inaugurarà el curs popular amb un discurs a Soutomaior (Pontevedra) i el 2 de setembre reunirà a Madrid al comitè executiu, un òrgan que des que és president només ha convocat quan és d'extrema necessitat. Allà explicarà a la cúpula del partit quines són les reformes imminents i si finalment endurirà el tractament penal del finançament il·legal dels partits. Per López, el problema és que les reformes penals no són retroactives. Per això, es va preguntar irònicament: "Què farem amb els 20 anys de finançament irregular del PP?"

La qüestió catalana

El PSOE també espera que en la nova etapa s'acabi amb "l'estratègia de confrontació permanent" entre els president Artur Mas i Rajoy i comencin a dialogar i posar sobre la taula propostes per avançar cap a un nou model territorial. Per a López la millor proposta és la de l'estat federal que va impulsar el PSOE amb la Declaració de Granada.

A nivell judicial, dijous poden sortir a la llum noves dades rellevants quan a l'Audiència Nacional bolquin la informació dels dos ordinadors que Bárcenas tenia a la seu del PP. Demà, la dona de Bárcenas, Rosalía Castro, haurà de comparèixer davant el jutge Pablo Ruz perquè li comuniqui formalment que embargarà els seus béns per cobrir la fiança civil de sis milions d'euros que li va imposar pel cas Gürtel i no ha abonat.

stats