Efímers Tema del dia 28/08/2013

El PP veu amb "passotisme" la Diada i augura el fracàs de CiU

Rubalcaba, preocupat per la deixadesa de Rajoy amb Catalunya

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.La Via Catalana cap a la Independència no està inclosa, ara per ara, en el llistat de preocupacions immediates dels dos grans partits estatals. El PP i el PSOE es mouen a cop de titular, i ara és el cas Bárcenas el que els manté en tensió. El PP, però, s'aventura en privat a fer un pronòstic: com més gran sigui l'èxit de la cadena humana, més gruixut serà el "fracàs" d'Artur Mas, perquè quedarà atrapat en "l'atzucac" de l'independentisme. En l'entorn de Mariano Rajoy hi ha de moment un cert "passotisme" pel que pugui passar a la Diada, segons reconeix un dirigent popular consultat per l'ARA. A les files del PP s'interpreta que Mas es va ficar tot sol en un carreró sense sortida quan l'any passat es va posar al capdavant de la reivindicació per l'estat propi, després de la massiva manifestació independentista a Barcelona.

L'èxit de l'11-S durà Mas al fracàs

Aquella estratègia el va conduir a anticipar dos anys les eleccions, en les quals CiU va perdre 12 escons. Al PP, d'entrada, dubten que la cadena humana que preveu travessar de nord a sud Catalunya acabi sent un èxit. Però si ho fos encara seria pitjor per a Mas, perquè l'obligaria a continuar la seva "fugida cap endavant", cosa que podria provocar més tensió amb els seus socis d'Unió.

Aquesta és tota l'anàlisi que fa el PP estatal sobre el que s'està coent aquest dies a Catalunya. La direcció popular, encapçalada per la secretària general, María Dolores de Cospedal, no ha dedicat ni un minut a dibuixar una estratègia política al respecte. Quan se'ls pregunta sobre aquesta qüestió, alts dirigents del partit es limiten a assegurar que "el PP espanyol diu el que digui Alícia Sánchez-Camacho i el PP català".

Les direccions del PP i també del PSOE cedeixen tota l'estratègia de partit als seus líders a Catalunya. L'única diferència és aquest "passotisme" del govern central amb el moviment sobiranista, que tant preocupa Alfredo Pérez Rubalcaba. El secretari general del PSOE ve avisant des de fa mesos el president Mariano Rajoy que la carpeta catalana li esclatarà a les mans.

Rubalcaba va decidir que el PSC assumís el pes de la resposta a tot el que fa referència al procés sobiranista, perquè no vol que el debat català el cremi a la resta de l'Estat com ha passat en altres ocasions, i menys ara, que compta amb el cas Bárcenas per desgastar al PP. A més, no se li escapa el conflicte intern al mateix PSC arran de la consulta. Rubalcaba no comparteix el mateix criteri que els socialistes catalans sobre el dret a decidir, un enfrontament que sembla apaivagat però que va provocar una forta tempesta interna en el grup parlamentari socialista al Congrés quan el PSC van trencar la disciplina de vot.

Tot i així, el conflicte entre Espanya i Catalunya preocupa molt el líder del PSOE. De fet, ahir va sondejar diferents diputats catalans sobre les últimes novetats polítiques a Catalunya. El que més neguit li provoca, segons fonts pròximes a Rubalcaba, és que "ha detectat que el PP està ignorant la qüestió catalana, i això ho troba molt greu".

Els riscos de la resposta

Una de les incògnites que turmenten Rubalcaba és si Rajoy té pensat respondre a la carta en què Mas li demanava obrir una negociació per pactar una consulta. Diputats del Congrés de diferent color polític consideren rellevant aquest punt, ja que tot i que el PP català assegura que Rajoy contestarà, la resposta podria eternitzar-se o, en cas que arribi, podria acabar provocant encara més rebuig a Catalunya i alimentar el sobiranisme. Una de les obsessions de Rubalcaba, diuen al PSOE, és que Catalunya s'acabi trobant a gust dins d'Espanya, i per això va impulsar la declaració de Granada, de signe federalista.

Un diputat del PP assegurava ahir que divendres, després del consell de ministres, podria haver-hi novetats sobre la resposta de Rajoy a la carta, tot i que "no hi ha gaire a discutir". Pel PP no hi ha cap element nou que faci que la posició del govern central respecte a la consulta hagi de ser diferent.

stats