DRET A DECIDIR
Misc 23/08/2013

El PP fa mofa amb la carta de Mas a Rajoy

Hernando menysté els avisos del Govern: "Són amenaces produïdes per la calor"

i
M. Eugènia Quetglas
2 min
El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, no creu que la Generalitat pugui avançar sola en el procés sobiranista.

MadridEl PP va menysprear ahir les accions que pugui emprendre la Generalitat si Mariano Rajoy segueix sense respondre a la carta que li va remetre Artur Mas per proposar-li pactar una consulta. Dimecres, el conseller de Justícia, Germà Gordó, va avisar que, si la resposta del president del govern espanyol segueix sense arribar, el Parlament haurà de seguir fent el seu camí per fixar la data i la pregunta d'una futura consulta d'autodeterminació a Catalunya. "Són amenaces produïdes per la calor", va replicar ahir el portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando.

Preguntat en roda de premsa per les reflexions de Gordó a la Universitat Catalana d'Estiu -que es va tancar ahir a Prada de Conflent-, Hernando va assegurar que les paraules del conseller de Justícia no s'han de tenir en compte. "La gent s'excita molt amb la calor", va afegir el portaveu popular a la cambra baixa.

La Constitució com a fre

El camí a seguir per fer front al contenciós nacional amb la Generalitat, segons el PP, és el mateix que s'ha assenyalat sempre des de la Moncloa des que es van fer els primers passos en el procés cap al dret a decidir: recórrer al Tribunal Constitucional qualsevol iniciativa que impliqui consultar els catalans sobre el seu futur col·lectiu. Per Hernando, els posicionaments polítics en favor de la consulta "són amenaces que s'han de respondre amb l'estat de dret, la Constitució, amb serenitat i amb sensatesa. I no entrar en guerres de declaracions, que crec que és el que alguns defensen".

Malgrat no voler anar més enllà en el cos a cos amb el Govern, Hernando va fer la valoració pública més explícita del PP en l'àmbit estatal sobre la carta que Mas va enviar a Rajoy el 26 de juliol. En canvi, des del PP a Catalunya s'insistia ahir que Rajoy respondrà, però a la seva manera. El portaveu dels populars catalans al Parlament, Enric Millo, va exposar ahir en una entrevista a Efe que li sembla "una mica ridícul" que el president de la Generalitat s'hagi dirigit a Rajoy mitjançant una carta per proposar-li obrir una negociació per pactar els termes d'una consulta. A parer seu, "aquesta fórmula denota una certa frivolitat". No obstant, va insistir que el president espanyol respondrà a la carta. Això sí, va advertir que "si l'objectiu és que Rajoy digui sí a tot" el plantejament és "absurd".

Diada sense resposta

Els càlculs del PP a Catalunya són que el cap del govern espanyol donarà una resposta "adequada" a la petició de la Generalitat abans de l'aprovació de la llei catalana de consultes al Parlament, que es preveu que estigui enllestida entre l'octubre i el novembre. Això vol dir que per la diada de l'Onze de Setembre d'enguany molt possiblement encara no haurà arribat la resposta de Rajoy al despatx d'Artur Mas al Palau de la Generalitat.

Abans d'anar-se'n de vacances, Rajoy va dir que llegiria la carta amb atenció, sense donar pistes de quina seria la resposta i quan arribaria. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, va donar a entendre que de resposta n'hi haurà, però tampoc va dir quan. Només va prometre que la rebria Mas abans que la premsa.

stats