14/06/2013

PP i PSOE es queden sols en el pacte europeu

2 min
Rajoy ahir a la Zarzuela amb el rei, on van jurar el càrrec els quatre nous magistrats del TC.

Madrid.Els plans del PP i el PSOE es van truncar ahir al Congrés, i es van quedar sense la foto amb què volien escenificar l'adhesió del centre parlamentari al pacte europeu segellat el dia anterior entre Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba. El líder de CiU a Madrid, Josep A. Duran i Lleida, va ser el primer a desbaratar les intencions dels dos partits majoritaris en comprovar que no hi havia marge per fer aportacions al text bipartidista: "Ells s'ho han fet sols, doncs que segueixin sols", va exclamar.

Al final va ser així. Els portaveus parlamentaris del PP i el PSOE, Alfonso Alonso i Soraya Rodríguez, van intentar reconduir la situació persuadint CiU, PNB i UPyD de la importància d'escenificar una posició conjunta de cara al pròxim Consell Europeu. Davant la falta de quòrum, van desconvocar la reunió i van tirar pel dret registrant en solitari el pacte en forma de proposició no de llei al Congrés.

Formalment, vol dir que els populars i els socialistes aconseguiran que el dia 25 de juny el ple del Congrés aprovi per majoria absoluta un text d'unitat davant la cimera europea del 27 i 28 de juny, perquè de per si els diputats populars i socialistes ja concentren el 85% del total del vots de l'hemicicle.

El que no està tan clar és que aconsegueixin la unanimitat. Els grups podran presentar esmenes fins al mateix dia del debat. Tot i que tots tenen clar que volen fer aportacions, les tres formacions que estaven disposades a sumar-se al pacte expliquen que no és tant un problema de continguts com de formes.

Tant si el PP i el PSOE es queden sols en la votació final com si no, numèricament serà un èxit, però res podrà recompondre la desfeta d'ahir. Les direccions del PP i el PSOE treien pit presumint de l'alt grau de simbologia política que suposa arribar a un pacte entre les dues principals forces estatals, i més quan una té majoria absoluta. No obstant, a les files del PSOE ja es començaven a preguntar si valia la pena l'esforç fet per Rubalcaba per acabar amb aquest desenllaç, que temen que internament reforci Rajoy i desgasti el seu secretari general.

ERC regala 'Victus' a Wert

En el que sí que hi va haver acord ahir va ser en el rebuig a la llei Wert. Tots els grups del Congrés -tret del PP i UPyD-, juntament amb sindicats i associacions de pares d'alumnes, van presentar un decàleg amb 10 raons per rebutjar la Lomce. Paral·lelament, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, es va reunir amb CiU, que va constatar que "les postures són irreconciliables". La mateixa impressió es va endur el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, que va obsequiar Wert amb el llibre Victus, d'Albert Sánchez Piñol, amb una dedicatòria. "Si els catalans no es van rendir amb la llei de Felip V tampoc ens rendirem amb la seva llei", hi deia.

stats