PRESSUPOSTOS 2014
Misc 24/10/2013

Montoro sols aparca la fi de la crisi per atacar el procés

Manté que la independència pot frenar la recuperació

i
M. Eugènia Quetglas
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, parlant amb el portaveu de CiU, Josep A. Duran i Lleida, durant el debat pressupostari.

Madrid.Onze esmenes a la totalitat per refer els pressupostos generals de l'Estat (PGE) 2014 rebutjades, dos dies de debat i un sol missatge: Espanya està en el camí de la recuperació econòmica. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, només va sortir del guió per injuriar les aspiracions sobiranistes de Catalunya. Al llarg de les dues sessions plenàries va apuntar a una hipotètica independència de Catalunya com l'única causa que podria posar en perill la fi de la crisi econòmica.

"Qui vulgui separar-se que sàpiga que l'espera un retrocés econòmic molt gran": aquesta va ser la versió renovada de Montoro sobre el "dividits i segregats no sortiríem de la recuperació i posaríem en perill el projecte europeu" que va llançar en el seu discurs inicial dimarts per explicar les bondats del seu projecte de llei dels PGE per al 2014.

El ministre va començar les rèpliques al PNB satisfet perquè el Banc d'Espanya li va confirmar que, per una dècima, es feien realitat els seus pronòstics: el 2013 serà l'any de la fi de la recessió. Però el ministre es va sentir incòmode amb els retrets dels diferents partits que formen el grup mixt, entre els quals ERC. No pel fet que tots coincidissin, com la resta, que la recuperació no es traduirà en més benestar perquè no es crearà ocupació i es retallaran les partides socials, cosa que provocarà un empobriment de les classes mitjanes. A Montoro el va molestar que alguns portaveus, com Alfred Bosch, atribuïssin al seu pressupost poders independentistes. Bosch va donar les "gràcies" a Montoro pel seu "suport, embranzida i coratge" a la consulta sobiranista, en què, segons ell, la pregunta "pot ser alguna cosa així com «Està vostè a favor de la independència de Catalunya?»"

"Per a què volen la independència? Perquè els ciutadans retrocedeixin? Per sortir d'Europa, on fa molt de fred?", va preguntar Montoro amb ironia. La seva conclusió és que "la independència seria un retrocés per als pobles d'Espanya".

El PP i l''Espanya ens roba'

L'estira-i-arronsa entre el ministre d'Hisenda i Bosch no es va aturar aquí. El portaveu del PP en temes pressupostaris, el diputat català Antonio Gallego, va tornar a revifar el foc quan estava a punt d'acabar el debat. Gallego va interpretar que Bosch amb el seu discurs acusa el govern del PP de robar a Catalunya, "una mentida més grossa que la catedral de Barcelona".

El ministre es va aferrar al comentari de Gallego per etzibar a Bosch que quan faci una afirmació d'aquesta envergadura la sustenti en xifres i va reconfirmar en el ple que ell respondrà amb dades a la "llista de greuges" presentada per la Generalitat. Va tornar a deixar en l'aire la data de presentació però va assegurar que demostraria que la majoria de reivindicacions catalanes "no tenen més sentit".

El govern del PP va aconseguir passar el primer obstacle parlamentari sense cap esforç. La seva majoria folgada va fer possible tombar sense immutar-se onze esmenes a la totalitat. Ni tan sols va ser a la votació Mariano Rajoy, que, en aquest cas per qüestions d'agenda, no ha avalat la majoria de lleis rellevants amb el seu vot en el Congrés.

stats