Efímers Tema del dia 20/09/2013

Margallo usa tot l'aparell exterior contra el procés

El ministre s'esforça perquè la comunitat internacional no doni suport al sobiranisme

i
M. Eugènia Quetglas
2 min

Madrid.El govern de Mariano Rajoy defensarà la unitat d'Espanya "amb totes les eines diplomàtiques al seu abast". El ministeri d'Exteriors ja està fent mans i mànigues perquè altres països i organismes internacionals no donin suport al procés sobiranista català. El titular de la cartera, José Manuel García-Margallo, vol avortar les aspiracions independentistes amb una estratègia bidireccional. D'una banda, explicar als catalans per què "els convé racionalment pertànyer a Espanya" i, de l'altra, treballar la via diplomàtica per frenar aliances catalanes més enllà dels Pirineus.

Margallo considera que és "una obligació" lluitar per la indivisibilitat d'Espanya perquè va jurar que defensaria la Constitució i la unitat quan va prendre possessió del seu càrrec. I, tot i que ahir no ho va dir, per convenciment. Però el responsable de la diplomàcia espanyola, a diferència d'altres companys de partit i govern, creu en la política des del diàleg i, per això, no ha deixat de fer campanya internament fins que ha aconseguit obrir els ulls a Mariano Rajoy.

Tot i això, de cara a l'exterior segueix fent la seva feina. Margallo va exposar les reflexions sobre el procés català en una roda de premsa amb el comissari de Mercat Interior i Serveis de la UE, Michel Barnier. El comissari no va sortir del guió escrit pel seu company, Joaquín Almunia, quan se li va preguntar sobre una hipotètica Catalunya independent a la UE, i va insistir que en quedaria, inicialment, fora i que hauria de tornar a negociar la seva integració.

Preguntat per la reflexió del president de la Generalitat, Artur Mas, que creu que "la UE s'hauria de preocupar d'ajudar un poble pacífic i mobilitzat perquè pugui votar de manera democràtica, com els escocesos", Barnier va ser contundent: "No intervindrem de cap de les maneres en un debat que només és competència dels ciutadans d'aquest país [Espanya]".

La tàctica espanyola

El modus operandi de l'estat espanyol per convèncer altres països que no donin suport a la segregació catalana és mitjançant contactes bilaterals entre el ministre i l'ambaixador de torn -com va passar dilluns- i, sobretot, intensificant les tasques dels seus ambaixadors a l'estranger per explicar allà la realitat de l'Estat des de l'òptica del govern Rajoy.

Ahir es van disparar les alarmes per una possible cimera al ministeri d'Exteriors per parlar de la qüestió catalana quan es va saber que Margallo havia convocat els 27 ambaixadors dels països membres de la UE. No era així, la diplomàcia vol discreció. Margallo va explicar que no s'havia parlat de Catalunya, cosa que van confirmar alguns ambaixadors. Va ser una reunió ordinària per demanar el vot dels països de la UE per a la candidatura espanyola al Consell de Seguretat, explicar-los les millores econòmiques d'Espanya i analitzar la situació de Síria.

stats