28/06/2013

L'empresonament de Bárcenas inquieta el PP

4 min
CAP A LA PRESÓ 
 Luis Bárcenas va ser conduït  a Soto del Real en un furgó policial des de l'Audiència.

Madrid.Luis Bárcenas ha passat la seva primera nit al penal de Soto del Real. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va decretar ahir presó incondicional, comunicada i sense possibilitat d'eludir-la sota fiança per a l'extresorer del PP, davant dels "riscos fundats" que pugui fugir de la justícia. A les files populars es temia que arribés el dia de la privació de llibertat de Bárcenas, perquè no saben quina informació té veritablement a les seves mans i quin ús en pot arribar a fer. Per això el mutisme a la seu del partit de Mariano Rajoy va ser absolut. Un simple comunicat de dues línies expressava "respecte a les decisions judicials".

Per novena vegada, Bárcenas va declarar ahir al matí durant dues hores davant de Ruz, el magistrat que instrueix el cas Gürtel pel finançament irregular del PP i per operacions financeres poc clares. Va intentar demostrar que l'origen del seu elevat patrimoni en comptes a l'estranger era lícit, procedent del seu bon ull en operacions a la borsa i en la compravenda d'art, però no va convèncer les parts. L'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade), que actua com a acusació particular, i la Fiscalia van reclamar presó incondicional per a Bárcenas perquè veien clar perill de fuga.

El jutge, un cop escoltat el testimoni de l'imputat i analitzades les peticions de les parts, va fer pública una interlocutòria en què dictava l'ingrés de l'extresorer a Soto del Real, quatre anys i mig després d'haver iniciat la investigació.

Contradiccions de l'acusat

En el seu escrit de 24 pàgines, Ruz afirmava que les explicacions de Bárcenas eren "parcials, inconsistents i manifestament insuficients sobre el conjunt d'activitats i operacions patrimonials en les quals ell mateix intervé a través dels seus comptes a Suïssa". Contrastada la documentació pericial amb els relats de Bárcenas, el jutge va considerar que a diferència d'altres ocasions el perill de fuga s'havia incrementat, en constatar moviments de fons des de comptes no bloquejats de Suïssa cap a l'Uruguai i els Estats Units i les maniobres de Bárcenas per fabricar proves sobre una falsa compravenda d'obres d'art. Un cop empresonat, Ruz creu que evitarà que Bárcenas pugui destruir o alterar proves i influir en altres testimonis quan s'està a punt d'iniciar el judici oral.

Passades les vuit del vespre, Bárcenas va entrar a Soto del Real. El seu advocat, Alfonso Trallero, va explicar que quan el seu client va rebre la notícia de la pèrdua de llibertat estava tranquil i serè, però preocupat. Automàticament la defensa de l'exdirigent popular va anunciar que recorrerà la decisió a la sala penal de l'Audiència Nacional. L'argument és que considera "impossible" que pugui fugir d'Espanya perquè tothom el coneix i, a més a més, sempre ha complert amb les citacions judicials. També considera que no tenen una base sòlida la resta de fonaments argumentats per Ruz perquè l'extresorer "hauria tingut quatre anys per destruir proves si ho hagués volgut fer".

El risc de destapar-ho tot

A partir d'ara creix l'interès per comprovar si Bárcenas manté la mateixa línia argumental de la defensa. El PP sempre ha temut que si l'extresorer entrava a la presó podria optar per destapar-ho tot. No és que admetin que tenen coses a amagar, sinó que desconeixen quina informació té en el seu poder i per tant difícilment podrien prevenir-se de res.

Com ha passat des que va esclatar l'escàndol, els populars ahir estaven dividits entre els que consideraven que amb l'entrada a la presó quedava demostrat que tot el que apareixia als papers de Bárcenas era una coartada que s'havia construït el que va ser el responsable dels comptes dels populars per si un dia es destapaven les seves malifetes -malgrat que encara no hi hagi sentència- i l'ala dura del PP, que retreien al govern de Mariano Rajoy i en especial al ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que no hagués fet res per aturar judicialment un cas que posa en entredit la solidesa de l'estructura financera del PP.

Gallardón es va limitar ahir a seguir la tesi oficial del partit i, això sí, va ser una mica més extens que el comunicat fet des de la seu del carrer Génova de Madrid, ja que el PP estatal només va dedicar 17 paraules per mostrar el suport a les decisions judicials. El ministre de Justícia va assegurar que la decisió de Ruz, igual que totes les actuacions del poder judicial, li produeixen "el més absolut respecte". És més, va afirmar que el seu govern "té rotundament decidit que donarà tota la col·laboració que li requereixin els jutges i tribunals". Gallardón es va atrevir a augurar que "no hi ha ningú al PP que pugui estar en contra de tots els fets que la justícia pugui entendre que s'han d'investigar".

Ara Bárcenas està acusat judicialment d'haver comès presumptes delictes contra l'administració pública, contra la hisenda pública, de blanqueig, d'estafa processal en grau de temptativa i de falsedat en document mercantil. Ruz estudia si li imposa una fiança de 28.144.000 euros en concepte de la responsabilitat civil que es pogués derivar del procediment del cas Gürtel, com li va reclamar la Fiscalia després d'escoltar les explicacions de Bárcenas.

En la mateixa causa, el jutge també va prendre declaració durant 40 minuts a la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, que -com solen fer totes les parelles d'encausats per corrupció- va explicar que ella confiava "plenament" en tot el que feia el seu marit i signava tot el que li deia.

stats