Misc 17/09/2019

Duran i Lleida des de l'ambaixada espanyola a Bèlgica: "S'haurà de respectar la sentència agradi o no"

Un exdelegat del Govern a Brussel·les amb Artur Mas lamenta que Catalunya "ofereix un espectacle"

i
Júlia Manresa
3 min
Josep Antoni Duran i Lleida en un acte a l'ambaixada d'Espanya a Bèlgica

Brussel·lesJosep Antoni Duran i Lleida ha estat rebut aquest dimarts a la residència oficial de l'ambaixada d'Espanya a Bèlgica per presentar el llibre de Juan Prat i Coll, que va ser ambaixador d'Espanya a l'OTAN però també delegat de la Generalitat durant la primera etapa d'Artur Mas com a president. Sota el títol 'De Cataluña a Catalunya. Memorias de un embajador de España', Prat i Coll recopila les seves experiències com a ambaixador i defensa que "és compatible que un català dediqui tota una vida a representar Espanya i acabi la seva carrera professional com a representant de la Generalitat davant la Unió Europea mantenint el títol d'ambaixador del Regne d'Espanya". Un últim càrrec que va assumir a proposta de l'aleshores dirigent d'Unió Democràtica de Catalunya Duran i Lleida al seu company de federació política Artur Mas. "La sentència s'haurà de respectar agradi o no agradi i sigui quina sigui", ha manifestat l'expolític d'UDC durant l'acte.

Duran i Lleida, que ha equiparat "alguns líders independentistes" amb polítics populistes com ara Boris Johnson o Matteo Salvini, ha defensat que caldrà acatar la sentència de l'1-O i, aleshores, "començar a fer política i recuperar els anys perduts" per iniciar un "camí cap a la reconciliació", perquè considera que la societat catalana està "profundament dividida". Per fer-ho, ha assegurat que hi ha espai dins la Constitució espanyola per veure com es pot gestionar la sentència "sempre dins la llei". Aleshores ha instat totes dues bandes a "reconèixer l'altre" i buscar vies, canviant lleis si cal, per construir una nova relació en positiu com la que considera que hi va haver durant les tres primeres dècades després que s'aprovés la Constitució.

L'expolític català ha fet aquestes declaracions en un acte en què ha coincidit amb el que va ser el delegat de la Generalitat de Catalunya davant la UE, que ha rebut els seus elogis. L'acte, a la residència oficial de l'ambaixada d'Espanya a Bèlgica, s'emmarca en la campanya començada per Espanya Global 'La democràcia es toca', segons ha explicat la mateixa ambaixadora, Beatriz Larrotcha, que ha presentat els dos ponents com "dos testimonis privilegiats del Procés". En aquest sentit, Prat i Coll ha lamentat la imatge que, al seu parer, està donant actualment Catalunya a l'exterior: "Sento molt el que està passant, com a vell català em fa molt mal que Catalunya estigui oferint aquest espectacle i aquí a Brussel·les la gent no entén què està passant".

El que va ser ambaixador representant d'Espanya a l'OTAN ha explicat que va decidir assumir el càrrec de representant de la Generalitat davant la UE com un "orgull i un honor" entre el 2011 i el 2013 però que va decidir abandonar quan després de les eleccions del 2012 Mas va necessitar el suport d'ERC per governar i "va començar el Procés". El diplomàtic ha explicat que "li semblava absurd" el procés que començava i que va decidir abandonar el càrrec aleshores.

La imatge de Catalunya amb Jordi Pujol

Tant Prat i Coll com Duran i Lleida han coincidit a recordar l'època de Jordi Pujol com una bona època per a la imatge de Catalunya. "Jordi Pujol era un gran polític, vaig adonar-me que hauria volgut que jo li digués a Artur Mas el que ell no podia dir-li", ha explicat el diplomàtic en referència a una trobada que va tenir amb l'expresident català en què aquest li va preguntar pel procés sobiranista quan Artur Mas ja era al capdavant del Govern amb els vots d'ERC. Tots dos ponents han coincidit a remarcar que en l'època de Jordi Pujol Catalunya tenia una imatge de "referència i prestigi" a l'exterior, mentre que ara "s'ha convertit en un problema".

Duran i Lleida ha lamentat també haver "fracassat" en el seu intent d'evitar "la deriva independentista", un paper que assegura que se li demanava des de diverses instàncies polítiques, institucionals i econòmiques quan encara estava al capdavant d'Unió dins de CiU. "La gent em deia «Aguanta, ets l'única persona que pot intentar que això no derivi com ha acabat»", ha assegurat, i ha sentenciat que va "fracassar".

stats