19/05/2013

Fer neteja

2 min

L'actitud displicent de Rajoy no ens ha de confondre: el govern del PP és molt ideològic. La confusió de la crisi, el conflicte obert amb Catalunya i el mal moment de l'esquerra són per al PP l'oportunitat ideal per provocar una gran regressió a la societat espanyola: la restauració conservadora. Es tracta de liquidar les reformes liberalitzadores dels costums, reforçar les pulsions centralistes, debilitar l'estat del benestar amb les privatitzacions dels serveis bàsics i imposar una normalització ideològica que fins i tot banalitza el nazisme.

L'aprovació en consell de ministres de la llei Wert és una fita en aquest projecte restaurador. Totes les fixacions ideològiques del PP hi són presents. Més uniformització de l'ensenyament, amb revàlides d'àmbit estatal i més control dels currículums; confrontació lingüística amb Catalunya, amb intromissió en la regulació del castellà; minimització de la formació humanística, liquidació del principi de laïcitat i reconeixement de l'ensenyament de la religió catòlica; privilegis per a l'escola privada, i protecció a la separació per sexes, com si totes les lluites per la igualtat no haguessin servit de res.

L'altre gran restaurador del Regne, Ruiz-Gallardón, segueix amb la seva croada antiavortista, que confirma que en tota regressió cultural són les dones les que s'enduen la pitjor part. I posa ordre a la justícia amb una reforma unilateral del poder judicial per doblegar-lo al servei de l'executiu. El govern està inquiet perquè els jutges estan demostrant independència i sensibilitat davant els estralls de la crisi i les conductes irresponsables que van portar al desastre.

En fi, Rajoy convoca els actors socials per fer-los saber que no vol pacte social perquè el govern ja sap el que ha de fer. Traduït: no hi ha alternativa a les exigències dels que manen. "És pervers que el govern permeti un 27% d'atur. I estúpid perquè no hi ha cap necessitat que sigui així", diu l'economista Robert Sidelsky. El govern no ho veu així. L'atur forma part del procés de restauració en curs: fer neteja.

stats