03/03/2013

Utopies

2 min

Durant els anys anteriors a la crisi, a Europa semblava que s'imposava la utopia de la invisibilitat. Imperava la idea que tot era possible i s'ocultava gairebé tot el que podia pertorbar el paisatge. Les clavegueres del sistema quedaven tapades pel deliri consumista, els perdedors quedaven fora de l'angle de visió. De tant en tant, l'horror irrompia al mig de la falsa harmonia, generalment sota la forma del terrorisme suïcida. Juntament amb la privatització creixent de serveis i llocs públics, els àmbits de la vida privada, abans protegits pel pudor, s'anaven convertint en territori obert. Aquesta obscenitat narcisista va trobar bona acollida a la xarxa.

Han estat els moviments socials els que han col·locat els perdedors a l'escena. Les crisis tenen una especial capacitat reveladora. Més enllà de fer paleses les misèries de l' Homo economicus , ciutadà unidimensional, s'han anat obrint les carns de les institucions, fins i tot les més respectades. I hem passat de la utopia de la invisibilitat a la visió descarnada de les cloaques. A tot arreu han anat caient les cortines: als palaus reials, al món bancari, als diferents estrats de l'Estat, a les grans corporacions, als cercles concèntrics que giren al voltant del diner, s'ha vist com, sota els oripells del poder, les aigües brutes arriben sovint ben amunt. Ni una institució mil·lenària com l'Església se n'ha salvat. En obrir la porta per marxar, el Papa ha trencat els tabús de la pederàstia i el diner negre que ell mateix havia contribuït a fabricar. En un altre context, potser el Papa hauria dubtat de fugir. Ara els signes del temps ho afavorien: s'ha despertat la indignació ciutadana davant de la injustícia flagrant.

Podem somiar amb uns temps nous i transparents: utopia de la visibilitat. Però cal formular dues preguntes: ¿quin grau de transparència tolera la societat sense dissoldre's en ella?; ¿quant trigaran a tornar a posar les cortines? Veient l'helicòpter del Papa enfocant la cúpula de Sant Pere per sortir per darrere, em va venir la imatge dels avions apuntant a les Torres Bessones. Principi i fi de la utopia de la invisibilitat.

stats