EL GERMÀ PETIT
Misc 20/01/2014

L'alè remot

i
Jordi Sunyer
3 min

El pols és clarament desigual i requereix una força extrema, ja no per igualar-lo, sinó per no firmar la derrota. L'accés instantani a qualsevol mos d'informació que es cuini a qualsevol indret del globus és un factor determinant en una lluita epopeica per al feble. En una entrevista quan era jugador del Recreativo, Jordi Matamala reconeixia que, en la seva infància, a Vilobí d'Onyar, els primers referents futbolístics havien de ser els de l'equip del poble i els dels equips barcelonins de Primera. Altres maneres de jugar o de viure el futbol arribaven només en cites assenyalades, habitualment finals europees en què l'element més brillant assolia una permanència remarcable en l'imaginari local.

Guillem Balagué, en el seu fonamentat treball sobre Pep Guardiola, recorda que, de petit, el de Santpedor va desenvolupar l'admiració per Michel Platini a partir de la descripció elogiosa que n'hi feien el seu pare i el seu avi i d'un pòster on Platoche albirava el camí d'una passada determinant vestit de bianconero. El periodista Jordi Gastó, especialista en futbol català, pregona la seva fidelitat al Saint-Étienne, adquirida gràcies als primers exemplars de la revista Onze que familiars francesos li feien arribar mentre els López, Revelli i Rocheteau disputaven la Copa d'Europa al Bayern de Rummenigge i Müller. El 1990 Canal+ oferia la Serie A en resums: els directes eren per a la Lliga espanyola.

En els nostres dies, però, el món digital ha multiplicat exponencialment l'accés a aquell moment que podia vincular l'aficionat a un equip que no li fos proper, i que fins fa dues dècades era molt més escollit: en l'excepcionalitat de viure'l hi havia la pervivència del sentiment que se'n derivava. Si els escolars basquetbolistes dels anys vuitanta ens vam fer dels Boston Celtics, els Chicago Bulls i Los Angeles Lakers (o de Larry Bird, Michael Jordan i Magic Johnson) per culpa dels diferits de Ramón Trecet en el programa Cerca de las estrellas, tot és possible en l'era de la fragmentació i de la comunicació corporativa disfressada de lloc web multimèdia. Així, a través de les xarxes socials, els clubs moderns lluiten, amb departaments específics, per establir un lligam eteri amb seguidors, reals o en cursiva, que es poden trobar als antípodes del seu estadi i que, comptant-se per milions, esdevenen potencials vies d'ingressos. En el desert de la mercantilització, amb tot, s'erigeix l'oasi de la democratització relativa dels viatges en avió. Un futboler que vola alimenta l'opció que el joc alimenti un record que, altrament, acabaria comprimit i oblidat en una lleixa, com un disc al cabàs de les ofertes.

Actualment, a Catalunya, existeixen diverses penyes d'equips anglesos, algunes, com la del Liverpool, oficials, i fundades per supporters del país. Des del 1994 la Barcelona Hammer Association aplega tots els seguidors catalans que -expliquen a la seva web- van vincular-se amb el West Ham per analogia amb els colors del Barça, per l'actitud o l'origen obrer dels seus aficionats o pel seu estret vincle amb diverses formes culturals.

De Barcelona a Anfield

El 2001 els Barcelona Reds van convertir-se en punt de trobada per a fans del gloriós passat i del complicat present del Liverpool, molts dels quals venien de la cruïlla entre la Beatlemania i Anfield. Es podia donar, però, que el mateix dia que es visitava Albert Dock i el museu beatle, qui tingués partit com a local a Liverpool fos l'Everton: això és el que va passar als fundadors dels Barcelona Toffees. Miguel Ángel Molina, Mike, estudiant terrassenc de fisioteràpia, reconeix que va lliurar-se al Manchester United, simplement, veient per la televisió un partit de l'equip de la Class of '92, però va alimentar la seva passió fins a presidir la Penya Catalana del Manchester United 1.839: la xifra és la distància entre la cocapital vallesana i Old Trafford. La rivalitat amb el Manchester City i la seva branch a Barcelona, MCFC Spain, s'ha alimentat saludablement, fins i tot en partits interpenyes. Petites mostres dels signes dels temps que aporten, a equips llunyans, un alè remot.

stats