26/09/2011

El PP acarona el somni de ser segona força a Catalunya

2 min

Politòleg i 'controller' de l'araAquests dies hi ha qui planteja, com a hipòtesi per a les pròximes eleccions generals, que l'esfondrament del PSC-PSOE i la tendència creixent del PP situïn els populars com a segona força política a Catalunya. Si això passés, tindria sens dubte un fort impacte. Però és una hipòtesi plausible?

No disposem encara d'enquestes prou acurades, però podem utilitzar els darrers resultats electorals del 2010 i el 2011 per avaluar-ho. Cal tenir en compte que el comportament electoral dels catalans varia entre convocatòries, tant pel que fa a la participació com al sentit del vot, i per això PSC i PP tendeixen a millorar resultats a les e leccions generals mentre que les forces d'obediència catalana fan els seus millors registres a les eleccions al Parlament. Per exemple, a les generals del 2008 CiU va rebre 0,8 vots per cada vot a les anteriors eleccions al Parlament, mentre que el PSC en recollia 1,7 i el PP n'obtenia fins a 2,2. Enguany, si es repetissin aquelles pautes, podríem esperar que el PSC obtingués al voltant d'1,2 milions de vots, CiU un milió i el PP uns 750.000.

Tanmateix, aquest no sembla ara l'escenari més probable: les enquestes apunten a una gran mobilització del PP i una forta desmobilització dels votants socialistes. De fet, unes pautes semblants a les de l'any 2000 podrien dur el PP a les portes del milió de vots, a molt poca distància de CiU i passant per davant del PSC.

Trepitjant els talons a CiU

Per tant, podem dir que en condicions normals, tot i els resultats del 2010, el PSC tornaria a guanyar les eleccions generals, seguit de CiU i, a poca distància, el PP. Per contra, el PP podria esdevenir segona força si coincideixen una mobilització especialment intensa del vot del PP i una baixa mobilització del vot socialista. Aquest resultat, que representaria un gran daltabaix per als socialistes catalans i un autèntic terrabastall en la política catalana, entra sens dubte en el rang d'hipòtesis plausibles avui dia.

stats