13/06/2011

Ortega posa el fre i Cleries retalla ajuts

2 min
Ortega posa el fre  i Cleries  retalla ajuts

'controller' de l'ARALa tercera onada de l'observatori d'acompliment de compromisos electorals del govern català de l'ARA analitza l'activitat dels departaments de Governació i Relacions Institucionals i de Benestar Social i Família. Abans s'havia fet una primera panoràmica de tot el Govern i una anàlisi a fons de l'activitat de Salut i d'Interior.

Com ja mostraven les anàlisis anteriors, el mal estat de les finances públiques condiciona l'acompliment del programa. De fet, sistemàticament observem la mateixa pauta: aquells compromisos que implicaven un increment de la despesa pública són aparcats mentre que els altres mostren més varietat.

ARA Control ha seleccionat una mostra àmplia de compromisos electorals de CiU. Això permet tenir una idea fidel de l'obra de govern, agafant com a punt de referència el programa electoral, que és el que els votants van votar el 28-N. Cadascun dels compromisos seleccionats els contrastem amb diverses fonts i hi atorguem un estatus: "acomplert", "parcialment acomplert", "incomplert", "estancat" o "en progrés". Aleshores elaborem un índex que resumeix en una xifra el grau d'acompliment del programa.

La vicepresidenta, Joana Ortega, ha heretat una sèrie de temes de gran abast polític que fa temps que s'arrosseguen i que CiU va posar al programa: la reforma de la llei electoral, l'organització territorial en vegueries, el desplegament de l'Estatut i els traspassos pendents i una nova llei de consultes. Es tracta de qüestions complexes i el Govern no sembla que compti amb una majoria suficient al Parlament ni amb la predisposició de l'Estat. De moment, l'únic pas significatiu que s'ha fet en aquest sentit ha estat modificar la llei de vegueries per endarrerir-ne l'entrada en vigor. Ortega també ha iniciat la reforma de la llei de centres de culte i la coordinació entre l'Administració Oberta de Catalunya i els ens locals.

Retallades a Benestar

La conselleria de Benestar Social i Família s'ha vist molt condicionada per l'escenari d'ajust. La més destacada -i que contradiu expressament el programa- és la retallada en els ajuts a les famílies amb infants, que han deixat de ser universals i estaran condicionats a uns llindars de renda i un mínim de cinc anys de residència legal a Catalunya. Aquest canvi suposa reduir el 82% del pressupost que es destina a l'atenció a les famílies: de 192 a 34 milions d'euros. És la partida que concentra bona part de la retallada a Benestar, malgrat que CiU n'havia fet bandera, fins i tot recuperant el terme família al nom del departament.

Per contra, la conselleria de Cleries ha posat en marxa el fons de garantia de les pensions alimentàries, tal com preveia el decret aprovat el setembre del 2010 per l'anterior Govern i ha fet efectiu el compromís de concertar places de residència privades per atendre la gent gran que tingui el dret reconegut i no disposi de places públiques al seu entorn. Bona part de la resta de qüestions analitzades tenen un desenvolupament més lent o han quedat aparcades davant l'escenari actual de retallades pressupostàries.

stats