Misc 06/08/2013

Els Déus a Terra Santa

i
Jordi Borda
2 min

BangkokCom si fossin nens. Dos dels homes més poderosos del món parlant del tiqui-taca i de fitxar Messi, Xavi i Iniesta per incorporar-los a la solució del conflicte més complex i antic del món. Això és el que hem experimentat aquest cap de setmana, en què el Barça s'ha passejat per Terra Santa, ha paralitzat Cisjordània i ha enlluernat la classe política israeliana. El Barça ha obtingut potser l'èxit institucional més important del mandat de Rosell en dos dies a Israel i Palestina. Mentre les ambaixades dels Estats Units tancaven per una suposada amenaça, els Messi i companyia han fet somriure els que pateixen els efectes de la batalla.

Es pot fer molta conyeta fàcil amb el discurs dels valors o amb l'interès del Barça per arreglar el Pròxim Orient, però a Jerusalem i Betlem el Barça ha aconseguit alguna cosa més que fidelitzar els aficionats de la zona. L' speaker del camp de Dura (a Hebron) es trencava la veu (i ens destrossava els timpans) en presentar el Barça al clínic que va fer amb nens de la zona: "Que el Barça sigui aquí demostra que els palestins no estem sols, que més enllà de checkpoints el nostre únic límit són el cel i les estrelles". Unes hores més tard, l'eufòria era idèntica amb la quipà a la testa al Mur de les Lamentacions o a la hipermega protegida residència del cap d'estat d'Israel. Els Messi i companyia no arreglaran res però han distensionat l'ambient mentre a Washington comencen les enèsimes negociacions de pau i en l'ambient hi sura allò d'"Aquest any sí".

Al marge de la dimensió política, Messi és el gran triomfador. La marca Neymar està en alça però Messi és a qui vol conèixer tothom. A Palestina, Israel i també a les primeres hores a Tailàndia, l'argentí és l'estrella indiscutible, seguit dels campions del món Xavi i Iniesta. Peres i Netanyahu es van adreçar solemnement a Messi, mentre Neymar s'ho mirava. Encara no és el seu moment. Si té paciència i es manté amb aquesta actitud, li arribarà la seva hora.

Mentre el món conté la respiració amb les converses de pau, el Barça ha fet riure palestins i israelians, farà caixa a Tailandia i Malàisia i Messi alimentarà la seva condició de mite global. El que ho pateix en silenci, com les morenes, és Tata Martino, que pagaria molts diners per tenir un entrenament en condicions amb els jugadors que ha de dirigir en partit oficial d'aquí menys de 15 dies. De moment s'ha limitat a fer turisme i assistir als compromisos extraesportius.

stats