RACISME

La identificació per perfil ètnic arriba als tribunals

Els policies que van detenir un noi a Barcelona pel color de la pell admeten al jutge la discussió amb la víctima

La identificació i la detenció de Z.M. -un noi d’origen pakistanès de 21 anys, veí de Santa Coloma de Gramenet des dels 14 anys- va respondre als cànons d’una pràctica policial discriminatòria. Una patrulla de la Policia Nacional el va aturar el maig de l’any passat al passeig de Sant Joan de Barcelona amb l’únic argument del color de la pell. “Per què m’identifiquen?”, va preguntar el noi. “A un alemany segur que no l’identificaré”, va respondre l’agent. “Sí, és per ser negre”, va admetre. “No abusis de l’autoritat”, li va replicar el noi d’origen pakistanès. El diàleg es va acabar quan el policia va sortir del cotxe i el va detenir. Camí de la comissaria, l’agent va qualificar Z.M. de “mico”. Unes hores més tard els agents el van deixar en llibertat. La víctima va decidir denunciar la vulneració de drets.

El cas, avançat per l’ARA dissabte passat, és la primera acció legal feta a l’Estat en els últims 22 anys contra les identificacions per perfil ètnic. Amb l’ajuda de les organitacions SOS Racisme i Open Society Justice Initiative, Z.M. va obrir un reclamació administrativa davant del ministeri d’Interior, així com un procediment penal, amb una denúncia per detenció i agressió dels agents. Els policies van declarar ahir davant del jutge que instrueix el cas, primer estadi de la investigació judicial. Fonts coneixedores del procés penal van apuntar a l’ARA que els agents van admetre que havien discutit amb la víctima durant la identificació. Segons les mateixes fonts, els policies van relatar la seva versió dels fets per justificar l’actuació i van reconèixer l’existència d’un testimoni dels fets, l’amic que acompanyava el jove.

Després que hagin declarat els agents implicats en el cas, també hauran de comparèixer davant del jutge la víctima de la identificació per perfil ètnic i el testimoni que va presenciar l’actuació policial. Tanmateix, encara no hi ha data fixada per a aquestes declaracions. Un cop completada la instrucció, el jutge haurà de determinar si dicta data de judici o arxiva el cas. El fiscal de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona participa en el procediment.

Reclamació al ministeri de l’Interior

A banda del recorregut judicial per la via penal, Z.M. ha obert un altre procediment administratiu davant del ministeri de l’Interior per violació del principi de no discriminació previst a la Constitució espanyola i en nombrosos tractats internacionals ratificats per l’Estat. El ministeri ha suspès la tramitació amb l’argument que hi ha un procediment penal obert, una decisió que no és compartida per SOS Racisme i Open Society Justice Initiative, que han assessorat el noi d’origen pakistanès. De fet, ja han presentat al·legacions a la suspensió decretada per Interior. Recorden que la reclamació per la via administrativa és un procés paral·lel i se cenyeix a les identificacions per perfil ètnic.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF