15/02/2015

Els altres Guanyem: una confluència difícil de reproduir

3 min
Ada Colau, que ha concorregut a les primàries per liderar Barcelona en Comú, dimarts a la presentació de l’acord de confluència.

Barcelona“El lideratge d’Ada Colau ens ha permès superar el format tradicional de la coalició de partits i ha facilitat que tots els actors acceptessin més fàcilment una nova manera d’articular la política municipal. Irrompre en un espai pot ser assequible, el que és realment difícil és aconseguir una confluència com la de Barcelona”. La reflexió correspon a un integrant del nucli dur de Barcelona en Comú -substitut de la marca Guanyem- i il·lustra la dificultat de reproduir en altres escenaris municipals la coalició que l’esquerra alternativa ha construït a la capital catalana, una fórmula que aspira a prendre el timó de l’Ajuntament a CiU en les eleccions del mes de maig. “És cert que no érem del tot conscients de la complexitat d’un pas com el que hem fet a Barcelona. No és fàcil reproduir l’esquema en altres places, conservant el mateix ADN”, afirma el mateix dirigent, coneixedor dels obstacles que implica bastir altres Guanyem al territori.

L’aliança més madura que han soldat les forces de l’esquerra alternativa per als comicis municipals és la de Barcelona en Comú, que agrupa sota un mateix paraigua la plataforma que lidera Colau, ICV, EUiA, Podem, Procés Constituent i Equo. Les converses iniciades l’estiu passat -en el trajecte se n’ha despenjat la CUP, amb projecte diferenciat- han cristal·litzat en una candidatura que pretén ser la veu “d’una majoria social que no està representada a les institucions”, tal com va detallar Ada Colau dimarts, en la presentació de l’acord de confluència. Les experiències germanes de Barcelona són limitades, no només per la complexitat del pacte sinó també per la prudència que reclama una solució amb tants actors. “La nostra marca no hauria de servir per reflotar vaixells que s’enfonsen. Hem de vigilar-ho de prop”, raonen representants de Barcelona en Comú, que pretén aglutinar el tsunami de canvi que insinuen les enquestes. “Només apadrinem opcions en què hi ha força ciutadana al darrere. No pretenem una coalició de partits”, diu un altre portaveu. “A Barcelona ja anàvem contra rellotge, però tenim superats debats bàsics que en altres municipis no s’han fet”, subratllen també dirigents de Podem, socis de l’aliança, que recorden l’autonomia de cada projecte municipal. “Si reclamen suport, els oferim la nostra experiència”, afegeixen.

De Terrassa a l’Hospitalet

L’equip de Barcelona en Comú ha iniciat contactes amb altres iniciatives municipals que emulen la fórmula per analitzar qui les integra i com han avançat. “No volem que el nom es desvirtuï”, argumenten. Una de les coalicions que ha reeixit és la de Terrassa -Colau va participar en l’acte de presentació-, tot i que amb algun entrebanc en el diàleg. La CUP també se n’ha desmarcat després de mesos de converses. Hi són, però, Podem, Procés Constituent i EUiA -que ha validat l’entesa malgrat les discrepàncies en l’elaboració de la llista electoral-, mentre que ICV ha de concretar demà si s’hi adhereix de manera definitiva.

A l’Hospitalet, la negociació per construir una aliança de l’esquerra alternativa no resulta senzilla. En el diàleg entre moviments socials i forces d’esquerres han aparegut divergències. El Col·lectiu Akelharre i la CUP han acusat ICV, que governa amb el PSC, d’apropiar-se del projecte per tenir una “marca blanca”. A Molins de Rei, Cornellà, Esplugues, Badalona, Mollet i Sabadell hi ha processos ciutadans en marxa, tot i que alguns graviten entorn de la CUP. Les dificultats de l’esquerra alternativa per teixir una xarxa àmplia de candidatures a l’àrea metropolitana -sumada a la prudència per no desprestigiar la marca- donen oxigen al PSC, que al maig afronta les municipals en les seves hores més baixes. A les capitals de demarcació, Guanyem tampoc no té aliances. A Tarragona, la llista rupturista ha pactat amb Podem, a l’espera d’ICV. A Lleida, es treballa en una llista rupturista.

A Madrid, el magma a l’esquerra alternativa madrilenya no s’ha encaminat cap a un pacte múltiple. Sense un lideratge clar com el d’Ada Colau, Podem i Guanyem Madrid edificaran una candidatura d’unitat popular en què no hi serà IU però sí els afins a Tania Sánchez. A Castelló, Podem ha votat integrar-se a Guanyem, i la llista podria presentar-se amb el nom Castelló en Comú, segons informa Salvador Almenar. A Alacant i València, els processos han sigut més feixucs i la gran incògnita és saber si Podem se sumarà a una candidatura d’unitat popular. A la capital alacantina, a diferència de València, està pràcticament confirmat que Esquerra Unida s’integrarà al moviment, mentre que a la ciutat del Túria el trencament entre Podem i Esquerra Unida és quasi un fet. Un altre exemple de la singularitat de Barcelona en Comú.

stats