VIATGE INSTITUCIONAL

Trias exporta el model Barcelona a l’Amèrica Llatina

Exposarà a Rio de Janeiro la transformació urbana vinculada als Jocs i renovarà acords amb Medellín

La primera parada del viatge de l’alcalde als Estats Units i l’Amèrica Llatina va ser aquesta setmana a Miami. Trias va mantenir contactes amb autoritats i inversors locals per enfortir el lideratge de la capital catalana en el sector dels creuers. Miami té el port del món que acull més trànsit de passatgers -4,1 milions a l’any-, una infraestructura que inclou vuit terminals i és la base de les grans companyies del sector. La segona part del viatge arrenca avui a l’Amèrica Llatina: a Colòmbia, l’Ajuntament hi ha desplegat els últims anys projectes de planificació urbana i cooperació, i el Brasil vol conèixer l’experiència olímpica de Barcelona.

A Medellín s’hi celebra la 21a edició del Congrés del Centre Iberoamericà per al Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU), una xarxa de ciutats constituïda el 1993 a Barcelona per compartir experiències en planificació urbana. Trias aprofitarà l’estada per renovar l’acord d’entesa amb Medellín -aprofundirà en projectes de promoció econòmica i smart cities -, i conèixer l’execució dels projectes de cooperació compartits, una col·laboració iniciada amb l’intercanvi d’experiències entre les biblioteques de les dues ciutats. Amb l’alcalde Aníbal Gaviria visitaran el centre de Medellín, una de les zones més vulnerables, coneguda com a Comuna 10.

La delegació de l’Ajuntament comprovarà la intervenció a Morro de Moravia, una de les iniciatives més ambicioses de transformació urbana gestades a Colòmbia. Aquest antic abocador, clausurat el 1984, es va convertir en la nova casa de milers de desplaçats de les zones rurals per la violència, la pobresa o la marginalitat. L’Ajuntament ha participat en els últims anys en la reconversió de Morro de Moravia finançant una intervenció de la Càtedra Unesco de la UPC per instal·lar una planta de tractament de lixiviats. La cooperació amb Medellín es visibilitzarà amb la presentació de l’exposició Piso piloto, una mirada sobre les condicions de vida i les polítiques públiques -s’inaugurarà al CCCB aquest novembre-, i el llibre Medellín, que estás en el cielo, amb imatges del fotògraf barceloní Pepe Navarro i textos de l’escriptor colombià Héctor Abad Faciolince.

Trobada amb el president Santos

A Bogotà, Trias mantindrà una entrevista amb Juan Manuel Santos, president de Colòmbia, i visitarà el macrocomplex Torre Bacatá, el gratacel més alt de l’Amèrica Llatina (260 metres), un projecte dissenyat pel Bufet Alonso i Balaguer, amb inversors catalans. De tornada a Medellín, l’alcalde participarà en una taula rodona del Fòrum Urbà Mundial, organitzat per ONU Habitat.

Al Brasil, que prepara l’organització del Mundial 2014 i dels Jocs Olímpics 2016, la comitiva catalana -que compta amb representants de Barcelona Regional- exposarà l’experiència de la transformació urbana dissenyada per a la Barcelona olímpica i l’aprofitament posterior de les infraestructures. També firmarà un acord de cooperació, amb l’objectiu d’implicar-hi empreses catalanes. A Rio de Janeiro, última estació del viatge, Trias comprovarà les obres de la vila olímpica i del projecte Porto Maravilhas, encarregat al despatx d’arquitectes Alonso, Balaguer i Riera.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF