29/08/2015

Rabell defensarà la Hisenda pròpia i un referèndum pactat

4 min
EL CANDIDAT I L’EQUIP  
 Lluís Rabell va presentar el programa acomboiat pels companys que ocuparan els primers llocs de la llista. El cap de cartell de Catalunya Sí que es Pot rebrà avui el suport de Pablo Iglesias, en un acte convocat d’urgència al Palau de la Música.

BarcelonaMesures de xoc per atendre una “realitat d’emergència social” i defensa de la sobirania de Catalunya per “decidir-ho tot”. El programa de Catalunya Sí que es Pot, que Lluís Rabell i el seu equip van presentar ahir amb un document de 100 mesures per aplicar després de les eleccions del 27-S, pivotarà sobre les polítiques de rescat ciutadà, recollirà el compromís irrenunciable del dret a decidir i farà bandera de la lluita contra la corrupció com a principi per a la regeneració democràtica. El document que la coalició defensarà en campanya incorpora l’esperit programàtic de Barcelona en Comú que va conduir Ada Colau a l’alcaldia de Barcelona, i serà validat el cap de setmana que ve en una sessió de treball en què s’hi podran introduir esmenes i rectificacions.

Acompanyat d’integrants de la llista -a l’acte van intervenir-hi la independent Gemma Lienas (número dos), Joan Coscubiela (ICV), Albano Dante Fachin (Podem) i Núria Lozano (EUiA)-, Rabell va apuntar que el programa beu de les “vagues generals, l’oposició a les retallades, les lluites veïnals i la demanda majoritària del dret a decidir”. El candidat va animar la “Catalunya maltractada” per la crisi i les polítiques d’austeritat a mobilitzar-se i “liderar el projecte de país”. “Els grans canvis són possibles quan es mobilitzen les capes populars”, va reblar Rabell. Aquest és l’esquelet del programa, basat en quatre eixos, que la coalició defensarà el 27-S.

Reforma fiscal i recursos

Recaptació dels tributs propis i un nou impost sobre la riquesa

El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot entén que els comicis permetran definir si cristal·litza una “alternativa de govern de progrés” o es “reedita i en pitjors condicions el projecte neoliberal de CDC”. Per això, ahir la coalició va brandar un projecte nítidament d’esquerres basat en un nou model econòmic i ecològic “pel bé comú”, tal com va definir-lo Coscubiela, una referència que remet al vocabulari utilitzat per Colau a la campanya del 24-M. La candidatura prioritzarà acabar amb les retallades i fer una auditoria del deute de la Generalitat. Però també proposarà mesures de fons, com una estratègia per crear ocupació “de qualitat” i una reforma fiscal “justa i solidària” que inclou un nou impost sobre la riquesa, la recuperació plena de l’impost de successions i la lluita contra el frau fiscal. Catalunya Sí que es Pot considera imprescindible també un nou model de finançament per a Catalunya que inclogui la gestació d’una Hisenda pròpia que recapti tots els impostos i tingui “plena capacitat normativa”. El desenvolupament de la Hisenda pròpia és una de les estructures d’estat que Artur Mas i Oriol Junqueras han defensat des que van pactar un full de ruta que ha conduït a la convocatòria electoral del 27-S. “El concepte d’Hisenda pròpia i la solidaritat interterritorial són compatibles”, va precisar Coscubiela.

Acabar amb les retallades

Revisió de les privatitzacions i derogació de la llei Wert

L’eix social configura la columna vertebral del rumb de Catalunya Sí que es Pot, que fixa com a mesura més urgent desplegar en els primers 100 dies de legislatura un pla de rescat ciutadà amb intervencions en serveis socials, habitatge, educació, salut, pobresa energètica i ocupació. “No hi pot haver democràcia sense garantir els drets socials”, va detallar Albano Dante Fachin. En l’estratègia de campanya es prometrà acabar amb les retallades en serveis públics, aturar el procés de “mercantilització i priorització d’interessos privats” a la sanitat pública, ampliar la xarxa pública d’escoles bressol, i revisar el copagament imposat als serveis reconeguts en la llei de la dependència. Catalunya Sí que es Pot també es fixarà com a objectiu vehicular la demanda de derogació de la Lomce -l’anomenada llei Wert- i impulsar canvis legislatius que garanteixin l’accés a l’habitatge, com una llei de segona oportunitat i la tramitació de la ILP per evitar desnonaments. Les mesures amb ADN Colau es completen amb la voluntat de decretar el “lloguer forçós” dels habitatges buits.

Consulta i camí constituent

Procés de “baix a dalt” per definir les relacions amb l’Estat

El programa desplegarà l’enunciat de “sobirania per decidir-ho tot”. La candidatura vol emplaçar els partits a negociar un referèndum acordat amb Espanya per atendre l’anhel del dret a decidir de Catalunya. La coalició entén que la consulta ha d’anar acompanyada d’un procés constituent “de baix a dalt” per definir les relacions amb l’Estat. El control de l’actuació dels càrrecs públics, així com la lluita contra la corrupció, també figuren entre els principis de regeneració democràtica. L’equip de Rabell considera insuficient la llei de transparència aprovada pel Parlament i introduirà un protocol de rendiment de comptes dels electes, a més d’un codi ètic per fixar conductes “exemplars”. El programa destaca la necessitat d’una acció integral contra la corrupció. Les empreses participades per persones condemnades per corrupció tindrien prohibida la contractació amb l’administració.

Atendre la vulnerabilitat

Combatre la violència de gènere i aprovar una llei contra el racisme

Enfront del missatge “xenòfob” del PP -així el va definir ahir Rabell-, l’esquerra alternativa defensarà un bloc de polítiques que atenguin la diversitat de la ciutadania i els col·lectius vulnerables. “Són propostes que volen revertir les polítiques que s’han fet en els últims anys”, va exposar Gemma Lienas. En destaca el pla integral contra la pobresa femenina, la garantia per poder avortar gratuïtament a la xarxa pública i una llei contra el racisme i la no-discriminació.

stats