RELIGIÓ

Pressió per evitar un relleu incòmode de Sistach

Església Plural alerta que un substitut aliè a la cultura catalana generaria “rebuig”

L’elecció del substitut del cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach -en edat de jubilació episcopal-, serà escrutat en clau política, encara més en ple debat sobiranista i amb l’horitzó incert de la consulta del 9-N. L’ARA ja va apuntar que un perfil que no s’ajustés al dret a decidir seria rebut amb recels per amplis sectors de l’Església i que difícilment el relleu es produiria abans d’una hipotètica consulta. L’anàlisi, verbalitzada en cercles catòlics, és el missatge que va transmetre ahir Església Plural, un dels col·lectius que representa el cristianisme de base.

L’entitat ha iniciat una recollida de firmes per reclamar al Vaticà que el substitut de Sistach no sigui una figura aliena a la cultura catalana. Les firmes s’adjuntaran a una carta, feta pública aquest dimarts, en què es recorda a la Santa Seu que un candidat que “no sintonitzés amb la tradició eclesial” catalana provocaria “recel, desencís, desconfiança i rebuig”. La missiva es dirigirà al cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat del Vaticà; el cardenal Marc Ouellet, responsable de la Congregació per als Bisbes, i el nunci de la Santa Seu a Espanya, Renzo Fratini, així com al cardenal Antonio Cañizares, inclòs en algunes travesses per substituir Sistach. Cañizares és un perfil de candidat que genera recels. “L’Església catalana està disposada a fer sentir la seva veu. Volem fer arribar al Vaticà la nostra opinió”, exposa a l’ARA Josep Torrents, portaveu del col·lectiu. L’entitat avisa del dany que comportaria l’elecció d’una persona “que no sintonitzés amb la nostra tradició eclesial, que no formés part de la nostra cultura, que no s’expressés en la llengua del país i que no fos capaç de poder acollir tots els anhels que en aquest moment són tan vius a la societat catalana”. El document coincideix amb les consultes iniciades pel Vaticà per rellevar Sistach.

Cita de l’Església a Barcelona

El cardenal de Barcelona ha estat l’impulsor del Congrés Internacional sobre la Pastoral en les Grans Ciutats, que ahir va citar al Seminari Conciliar sociòlegs i teòlegs per analitzar els reptes de l’Església al món urbà. Les sessions es completaran al novembre, amb la participació d’una vintena de cardenals i arquebisbes de grans capitals. El sociòleg Manuel Castells, catedràtic emèrit a Berkeley, va apuntar que la persecució “insuficient” de la pederàstia i el paper de la dona a l’Església són algunes de les causes que han provocat la pèrdua de fidels catòlics.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF