19/05/2013

Mas cita partits i docents per combatre la llei Wert

3 min

Barcelona.La reforma educativa empresa pel PP, marcada per un viratge recentralitzador, ha generat la reacció de les forces polítiques que consideren irrenunciable el sistema educatiu edificat des de la Transició. L'endemà de l'aprovació del projecte de llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) al consell de ministres, el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer el primer gest per defensar l'escola en català. Mas va alertar que la llei Wert significa una "opa hostil" a la llengua i al model d'immersió lingüística, i va avançar que les institucions "la combatran fins a les últimes conseqüències".

El nou marc normatiu validat per l'executiu espanyol atorga a l'Estat la potestat per controlar el currículum i imposa classes en castellà finançades amb fons públics, aportats pel govern espanyol i descomptats del finançament de Catalunya. En vista d'aquesta involució, el president de la Generalitat va anunciar ahir -en una visita a l'Alt Penedès- que la setmana que ve convocarà partits polítics i representants de la comunitat educativa per consensuar l'estratègia de defensa de l'escola en català i evidenciar el rebuig a la reforma plantejada pel govern del PP. "Aquest país s'ha d'unir per fer una defensa tancada del nostre model educatiu i lingüístic", va expressar Mas, que va dir que s'enfrontarà als que vulguin "dividir" i "trencar la cohesió social" a Catalunya.

La via judicial

Mentre el president anunciava la convocatòria de la cimera, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, apuntava que el Govern recorrerà la llei Wert al Tribunal Constitucional si la normativa supera el tràmit parlamentari tal com està formulada. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Espadaler va titllar "d'atemptat contra la convivència de Catalunya" el projecte del ministre Wert perquè afavoreix la segregació lingüística a les escoles. "Arribaríem a sembrar dos països diferents", va alertar el titular d'Interior. Les reflexions dels membres del Govern va completar-les el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va considerar "inadmissible" la intenció del PP de "tornar a catalogar l'espanyolitat com a sinònim de la cultura educativa". Tal com va expressar divendres la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, Mascarell va denunciar que la Lomce "significa un retrocés cap a etapes predemocràtiques". El conseller de Cultura va lamentar també que la reforma educativa de l'executiu espanyol suposi una altra ofensiva contra el català, com ho han estat la llei de llengües de l'Aragó i les mesures preses a les escoles de les illes Balears.

De la llei Wert a les retallades

La cimera convocada per Artur Mas amb partits i docents va ser ben acollida per ERC. El portaveu adjunt dels republicans al Parlament, Oriol Amorós, va subratllar que la convocatòria ha de servir per fixar "un full de ruta" per aturar la llei Wert. Amorós va instar les forces polítiques i la comunitat educativa a mantenir "una actitud ferma" contra la Lomce. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va afirmar que estarà "al costat del Govern per defensar el model d'escola pública a Catalunya". La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va sol·licitar a Mas que la cimera també serveixi per defensar l'escola pública davant les retallades. "No deixarem de defensar la llengua catalana com a llengua vehicular, però també volem que es faci la mateixa defensa del model d'escola pública i amb la mateixa intensitat", va verbalitzar Camats. El president de Ciutadans, Albert Rivera, va qualificar de "paradoxal" que la Generalitat vulgui recórrer al Constitucional la llei Wert quan "s'ha carregat la legitimitat d'aquest tribunal".

stats