IMMIGRACIÓ

Lliçó dels immigrants d’Igualada contra el racisme

Plataforma per Catalunya (PxC) ha canviat de líder. Josep Anglada ja no capitaneja la formació xenòfoba des que una rebel·lió interna va forçar un relleu al capdavant del partit. Les funcions executives recauen ara en el secretari general, Robert Hernando, regidor a Igualada. Però el discurs continua sent el mateix, sintetitzat en un lema, “Primers els de casa”, tan discriminatori com clarificador de les intencions del partit. Hernando va liderar dissabte una recollida d’aliments només per a la població autòctona de la capital de l’Anoia. La PxC havia muntat parades anteriorment a Piera i Calaf, però aquest cop Hernando va quedar perplex. Desenes d’immigrants, d’origen magribí i llatinoamericà, van respondre a la provocació amb enginy: van anar a la parada per contribuir a la campanya amb la donació de paquets de pasta i arròs.

La resposta pacífica del col·lectiu de nouvinguts va sorgir de la Fundació Sociocultural Atlas, que treballa per la convivència entre cultures. “Els nostres voluntaris són nouvinguts i per nosaltres tothom és de casa”, explica Sílvia Romeu, presidenta d’Atlas. L’entitat va decidir dur a terme la contraofensiva quan va interpretar l’acció de la PxC com una provocació. “Donaven pernil a la gent que s’acostava a la parada”, explica Romeu per subratllar com la formació d’ultradreta volia incomodar els veïns musulmans, sabent que el porc és un aliment prohibit per a les persones d’aquesta creença religiosa. Per deixar constància de la lliçó de civisme, Atlas va enregistrar l’acció, un vídeo penjat a YouTube amb el títol Jo també sóc d’Igualada. Canvia el xip!, una etiqueta que també ha servit per difondre la lluita contra la xenofòbia a Twitter. “Vam improvisar la iniciativa en poques hores, però hem rebut molts suports”, apunta la presidenta de l’entitat, que lamenta que Hernando i el seu partit hagin intentat criminalitzar-los. La PxC ha presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra per insults i amenaces. Segons el partit, al grup de persones nouvingudes s’hi van sumar “col·lectius d’ultraesquerra” que, segons el regidor d’Igualada, van proferir-los insults. Els convocants de la protesta parlen, en canvi, d’una mobilització pacífica.

L’estratègia de la PxC

La resposta dels immigrants d’Igualada no ha fet canviar d’estratègia la PxC, que ja ha programat una altra recollida d’aliments només per als ciutadans autòctons el 4 de juliol a Vilanova del Camí. “La protesta no farà que parem. Ja sabíem que vindrien. De fet, la gent d’Igualada va col·laborar encara més amb nosaltres”, assegura Hernando a l’ARA. Per Nadal PxC ja havia promogut una recollida de joguines només per als ciutadans autòctons de la capital de l’Anoia. “Agraeixo que ens ajudin a publicitar les nostres campanyes”, sentencia Hernando.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF