ENERGIA
Misc 16/05/2014

Front comú per exigir el tancament del Castor

Govern i municipis acusen de “deslleialtat” Indústria per ocultar dades del magatzem

i
Joan Serra
2 min
Front comú per exigir el tancament del Castor

BarcelonaLes conclusions exposades en l’informe de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) -que els terratrèmols del setembre del 2013 a l’Ebre van ser causats per injeccions de gas del magatzem Castor- han actualitzat les peticions de tancament definitiu de la instal·lació. La sol·licitud de desmantellament de la plataforma va reiterar-se ahir a Tortosa. El Govern i els ajuntaments de les Terres de l’Ebre que es consideren afectats per l’activitat del Castor van tornar a fer front comú. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va verbalitzar la “indignació” dels ajuntaments i la Generalitat. Espadaler va subratllar la “deslleialtat” del ministeri per no haver aportat cap tipus d’informació sobre el magatzem de gas tot i que ja hagi transcendit el contingut d’almenys un dels tres informes que Indústria ha sol·licitat. “Hem passat de la preocupació durant els episodis sísmics a la indignació per l’actitud deslleial del ministeri d’Indústria”, va afirmar el conseller.

Durant la reunió, convocada pel conseller d’Interior a la Delegació de la Generalitat a les Terres de l’Ebre per valorar el contingut de l’informe de l’IGN, representants del territori i el mateix Govern es van comprometre a mantenir la unitat d’acció per reclamar el tancament del Castor, una exigència que el Parlament ja va formular el novembre passat. A la sessió de treball hi van participar, entre d’altres, els alcaldes d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona, Sant Jaume d’Enveja i Deltebre, així com regidors d’Amposta i Tortosa, i representants de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. L’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, va apuntar que l’informe de l’IGN ha confirmat el que “el sentit comú deia” sobre la relació causa-efecte entre l’activitat del magatzem de gas i els sismes. L’Institut Geològic de Catalunya, en l’anàlisi de la crisi sísmica de l’Ebre, va indicar que l’activitat registrada entre el setembre i l’octubre del 2013 equivaldria a la sismicitat acumulada en un període de 30 anys.

Al matí alguns alcaldes de les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat es van reunir a Benicarló i van acordar sol·licitar a Indústria que els traslladi de manera immediata tots els informes tècnics i jurídics existents vinculats a la crisi sísmica. A la trobada no hi va assistir cap representant de Vinaròs ni Peníscola.

Reiterades peticions al ministeri

El Govern va tornar a requerir dimarts a Indústria que aporti “amb la màxima urgència tota la informació” sobre l’episodi de sismicitat induïda. En la carta, firmada per Espadaler -com a màxim responsable de l’estructura de protecció civil-, el conseller d’Interior va expressar “la manca de lleialtat institucional cap a la Generalitat”. La d’aquesta setmana és la tercera carta que Espadaler ha fet arribar al ministre José Manuel Soria, en la qual li requeria informació sobre la incidència del Castor en els sismes registrats davant de la costa catalana. Tot i respondre les missives, Indústria no ha facilitat el contingut dels informes. Precisament ahir, el diari El País va apuntar que un segon informe -que Soria va encarregar a l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME)- corroboraria la relació dels terratrèmols amb la injecció de gas, tal com deia el de l’IGN. El ministeri disposa de l’informe, però encara no n’ha fet públic el contingut.

stats