29/05/2013

"Esto es España y hablamos español"

2 min

BarcelonaL'endemà que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, fes una reflexió en veu alta sobre una de les seves declaracions més polèmiques -"Em penedeixo de no haver mesurat el risc de l'expressió «espanyolitzar els catalans»", va admetre en una entrevisa a la Cadena SER-, una altra polèmica lingüística va posar en el punt de mira el ministeri. Un funcionari d'Educació va respondre de mala manera a un estudiant d'origen pakistanès que cursa un doctorat d'economia a la Universitat de Barcelona (UB) i que s'havia dirigit al ministeri per sol·licitar documentació sobre la convocatòria de les beques de formació del professorat universitari (FPU). L'estudiant, que no parla català ni castellà, es va dirigir en anglès a Educació i va demanar si era possible rebre la informació en aquesta llengua per fer els tràmits que fossin necessaris. El correu de resposta del ministeri va ser, pel cap baix, desafortunat: " Esto es España y hablamos español ".

La degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB, Elisenda Paluzie, va lamentar ahir el comportament del funcionari adscrit a la direcció general de Política Universitària, que en els correus intercanviats amb l'estudiant li recordava que ell no parlava " ni una sola palabra de inglés ". "L'alumne es va dirigir al ministeri molt educadament", va explicar ahir Paluzie a l'ARA, que recordava que la majoria d'estudiants del doctorat que cursa aquest alumne són estrangers. En el correu de resposta no hi consta el nom de cap funcionari, tot i que sí que hi ha la referència oficial del ministeri d'Educació, que ahir ja tenia constància de l'incident.

L'alumne d'origen pakistanès fins i tot va fer l'esforç d'utilitzar el Google Translator per traduir la seva petició al funcionari i així fer-la entendre al seu interlocutor. Després de la sorpresa inicial, l'estudiant va exposar al representant del ministeri que demanarà a la facultat si pot fer de mediador per obtenir la informació sol·licitada. En un últim correu, des del ministeri li van recordar la possibilitat d'un endarreriment de les convocatòries. " La crisis, los recortes... Todo es parte del mismo problema ", acaba afegint el funcionari. La degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB va confirmar ahir que formularan una queixa formal a la direcció general de Política Universitària.

stats