TURISME

Aliança entre Miami i Barcelona: capitals d’indústria nàutica i creuers

Trias visita Florida per establir acords comercials i captar inversors

Els indicadors turístics solen satisfer l’autoestima de Barcelona. La ciutat va tancar el 2013 amb 2,6 milions de creueristes, un 7,9% més que l’exercici anterior, i molt a prop del rècord del 2011. Gairebé un 60% dels creueristes que passen per Barcelona comencen o acaben el seu viatge a la ciutat, amb el consegüent benefici econòmic. I la capital catalana acollirà l’any que ve el creuer més gran del món, l’ Allure of the Seas -de la companyia Royal Caribbean-, amb un impacte directe de 17,5 milions d’euros. Miami també presenta bones credencials. Un de cada set creueristes del món comença el seu viatge a la ciutat de Florida. Pel port, base operativa de les grans línies de creuers del planeta -com Carnival Cruise o Royal Caribbean-, hi passen cada any quatre milions de passatgers. És el port que mobilitza més trànsit turístic a escala mundial. Constatades les similituds, Barcelona pretén estrènyer les relacions econòmiques i comercials amb Miami, i captar inversions.

El viatge institucional de Xavier Trias servirà per firmar acords de cooperació entre l’Ajuntament i el comtat de Miami Dade -vàlid per als pròxims tres anys-, així com entre el Clúster Nàutic de Barcelona i l’Associació Nàutica del Sud de Florida, una entitat de 800 membres que agrupa les empreses nàutiques de l’estat. Però l’alcalde també mantindrà contactes amb inversors de Miami, així com amb turoperadors, grups hotelers i representants del sector dels creuers. El consistori entén que l’establiment d’un vol diari directe entre les dues ciutats -que opera American Airlines des de l’estiu del 2012-és una oportunitat que pot oferir rèdits comercials i turístics. Trias encapçala una delegació en la qual també figura Sixte Cambra, president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, i representants de l’associació Barcelona Global -una entitat que, amb el suport de l’Ajuntament, treballa per la projecció internacional de la ciutat.

Trias encetarà avui els dos dies de visita a Miami amb una trobada amb Carlos A. Giménez, l’alcalde de Miami Dade, la gran àrea metropolitana de sud de Florida, que inclou Miami Beach i 35 ciutats més. L’acte servirà per formalitzar una aliança que inclourà des de la col·laboració entre autoritats portuàries fins al foment de les smarts cities. De manera paral·lela, la tinent d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens, es reunirà amb gestors de l’aeroport de Miami amb l’objectiu d’impulsar noves rutes directes amb Florida.

Després de completar l’agenda als Estats Units, Trias i la comitiva catalana viatjaran a Medellín per participar en el congrés del CIDEU, la reunió biennal de l’aliança de ciutats iberoamericanes que va néixer a Barcelona el 1993, així com a les jornades del Fòrum Urbà Mundial, que organitza UN-Habitat.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF